Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Hälsovetare - Idrott

Hälsovetare som arbetar inom idrottsområdet kallas ofta idrottsvetare och kan exempelvis arbeta med att utveckla verksamhet, grupper och individer utifrån perspektivet rörelse.

Kort om hälsovetare - idrott


Hälsovetaren, eller idrottsvetaren, inom idrottsområdet arbetar främst inom hälsa och/eller idrott och arbetsgivarna återfinns inom privat och offentlig sektor samt ideella organisationer. Många satsar på en karriär som idrottskonsulenter eller idrottstränare och det är inte ovanligt att de arbetar för idrottsklubbar eller idrottsorganisationer. Arbetsuppgifterna kan vara att sköta ekonomi, marknadsföring eller utvecklingsfrågor. De kan också projektleda och planera konferenser, utbildningar och läger.

Bland utbildningsvägarna märks idrottsvetenskapliga programmet, idrottstränarprogrammet, Sport coaching, Coaching och Sport Management. Utbildningarna kräver mellan tre till fem års studier på högskolenivå.

Vilken lön har hälsovetare inom idrott?

  • Ingångslön för nyutexaminerade (0-5 år efter examen) 25 200 kr per månad
  • Medianlön cirka 10-15 år efter examen: 34 100 kr per månad
  • Medianlön cirka 20-30 år efter examen: 36 400 kr per månad

Jämför med andra löner

På den här sidan kan du jämföra månadslöner, livslöner och möjlighet till löneutveckling för 36 olika utbildningar.

Finns det jobb för hälsovetare inom idrott?

  • För nyexaminerade: Idag stor konkurrens om jobben – det finns fler utbildade än det finns jobb.
  • För erfarna: Idag stor konkurrens om jobben.

Prognos om fem år

Läs om jobbchanserna om fem år i vår arbetsmarknadprognos Framtidsutsikter

Utbildning


Programmen har olika benämning på olika utbildningsorter, exempelvis idrottsvetenskapliga programmet, idrottstränarprogrammet, Sport coaching, Coaching och Sport Management, med flera. Utbildningarna ger dig kompetens för strategiskt arbete med utveckling och ledning inom idrott-, friskvårds- och fritidssektorn.

Utbildningens längd

Utbildningarna omfattar 180-300 högskolepoäng, vilket motsvarar tre till fem års studier. För ytterligare information se www.studera.nu.

Inriktningar & vidareutbildning

Några inriktningar inom området idrott är ledarskap och organisation, idrottsmedicin och coachning, pedagogik, psykologi och folkhälsovetenskap, fysiologi, anatomi och biomekanik. Respektive utbildningsort har ofta en egen inriktning och du har ibland möjlighet att välja huvudämne.

Här kan du studera

Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Kalmar, Karlstad, Malmö, Stockholm, Umeå, Växjö, Örebro och Östersund. För närmare information se www.studera.nu

Behörighet

Grundläggande behörighet krävs för alla högskoleutbildningar.

Behörighetskraven varierar något. Vanligast är områdesbehörighet 5 och 15 eller bara grundläggande behörighet. Se information om behörighet på Studera.nu. Kolla med respektive högskola eller universitet då variationer kan förekomma.

Utlandsstudier

Internationella utbytesstudier är möjligt. Kontakta det lärosäte du vill läsa vid för mer information.


SRAT/Hälsoakademikerna är Sacos experter på det här yrket

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.
Publicerad: 2014-06-23

Senast uppdaterad: 2022-09-05

Dela sidan