Sacobloggen

Lisa Gemmel

Utbildning & forskningSaco Studentråd

Studerandevillkoret inte nog

LO föreslår idag att studerandevillkoret ska återinföras i a-kassan. Det är bra, Saco Studentråd är glada för att frågan lyfts. Däremot är det inte nog.

Studerandevillkoret, som togs bort 1 januari 2007, innebar att en nyexaminerad akademiker som var arbetslös i mer än 90 dagar fick grundersättning från a-kassan om den inte hittade ett jobb. Detta innebar till viss del en trygghet för en nyexaminerad, men det var ändå tre månader som skulle finansieras på annat sätt.

Saco Studentråd har länge drivit återinförandet av ett studerandevillkor, men i en uppdaterad och bättre version. Studier ska vara a-kassegrundande, precis som arbete. Studier är en heltidssysselsättning och ska värderas så även gentemot socialförsäkringarna. Med en studielinje parallellt med arbetslinjen kan även studenter få efterlängtad trygghet vid arbetslöshet efter studierna. Detta oavsett om de inkluderas i den ordinarie a-kassan eller om studenter får en egen s-kassa.

SSCO om förslaget om återinfört studerandevillkor.

Lisa Gemmel | 9 mars, 2011 | Inga kommentarer
Lisa Gemmel

Lisa Gemmel

| lisa.gemmel@dik.se

Lisa Gemmel var tidigare ordförande i Saco studentråd. Numera arbetar hon som ombudsman på Sacoförbundet DIK.

Prenumerera – Utbildning & Forskning

Vill du prenumerera på alla inlägg i kategorin Utbildning & Forskning? Ange din e-postadress i fältet nedan och få alla inlägg direkt i din inbox.

Utbildningskvalitet – vad är det?

Utbildning ska hålla hög kvalitet. Men vad är utbildningskvalitet och hur ska den säkras och höjas på sikt? Denna rapport handlar om just detta och om hur utbildningssystemet bör kompletteras för att studenter ska kunna välja utbildning utifrån kvalitet.

Framtidsutsikter

I Sacos rapport Framtidsutsikter presenteras prognoser för hur arbetsmarknaden för ett antal akademikeryrken kommer att se ut 2019.

Saco Studentmässor

Sveriges största yrkes- & utbildningsmässa för dig som ska välja utbildning efter gymnasiet.

Saco Studentråd

Saco Studentråd är Sveriges största fackliga studentorganisation. Klicka på länken för att läsa mer om vilka vi är, vår organisation och våra samarbeten.

Forskningspolitik

Den hållbara forskningspolitiken är en rapport där Saco redogör för vad som bör ingå i ett bra forsknings- och innovationspolitiskt program.

Bloggen Välja yrke

Välja yrke-bloggen handlar om utbildningsval, både för dig som ska söka till gymnasiet och för dig som funderar på vad du ska göra efter gymnasiet.