Sacobloggen

Håkan Regnér

Löner

Kausalitetsproblem i empiriska analyser

Bloggen ”Vi har räknat på det här”, som drivs av Socialdemokratiska Ekonomklubben vid Handelshögskolan i Stockholm, har tittat närmare på Sacorapporten ”Kvinnor och män i en individualiserad lönebildning”. Här på Sacobloggen svarar rapportförfattarna Lena Granqvist och Håkan Regnér.

Att fastställa kausalitet mellan en variabel och en annan är det centrala problemet i alla empiriska analyser i nationalekonomi. Vi är också mycket väl medvetna om det problemet. Man ska överlag vara försiktig med att använda begrepp som ”effekten” av en variabel då det egentligen handlar om påvisade skillnader mellan grupper.

För många frågeställningar finns det än så länge inga bra metoder för att angripa kausalitetsproblemet. Det gäller även vår frågeställning om betydelsen av lönesamtal för löner. Det är också därför vi har analyserat  om det finns löneskillnader mellan personer som har haft respektive inte har haft lönesamtal. Med hjälp av så kallade kvantilregressioner hittar vi lönesamtalsgap som varierar signifikant över lönefördelningen. Dessutom kan vi konstatera att genomssnittsskillnaderna är signfikanta endast för kvinnor. I vår rapport diskuterar vi flera möjliga förklaringar till dessa skillnader – även förklaringen om att gruppen på något sätt kan vara selekterad. Vi hoppas att våra resultat ska inspirera till fler studier av den lokala lönebildningen, även för andra grupper än akademikerna!

Lena Granqvist och Håkan Regnér (Sacoekonomer och doktorer i nationalekonomi)

Håkan Regnér | 10 mars, 2011 | 1 kommentar
Hakan_R_149x100_blogg

Håkan Regnér

| hakan.regner@saco.se

Håkan Regnér är docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet och arbetar på Sacos samhällspolitiska avdelning. Han arbetar med frågor som rör lönebildning,  inkomsteffekter av högre utbildning, högskolevalets betydelse för karriärmöjligheterna samt familjebildningens påverkan på inkomster och rörlighet för kvinnor och män. Samma frågor är i fokus i Håkan blogginlägg.

Prenumerera – Löner

Vill du prenumerera på alla inlägg i kategorin Löner? Ange din e-postadress i fältet nedan och få alla inlägg direkt i din inbox.

Så mycket kostar jämställda löner

Kolla din livslön

Se interaktiv grafik över livslönen för 36 olika utbildningar.

Saco Lönesök

Saco har tillsammans med 19 Sacoförbund utvecklat Saco Lönesök, Sveriges bästa lönestatistik. Den bygger på löneuppgifter från över 300.000 akademiker.

Så mycket tjänar du på att vara chef

Chefslönepremien för akademiker är 30 procent, visar en ny rapport från Saco. Det motsvarar 10 500 kr/mån på genomsnittslönen 35.500 för icke-chefer.

Livslön

Den samlade lönen och inkomsten under ett helt liv påverkas av en mängd individuella val och politiska beslut. Men vad är det som påverkar och hur mycket? Svaret på dessa frågor hittar du i antologin Livslön, skriven av sex Sacoekonomer.