Sacobloggen

Andreas Bokerud

Utbildning & forskningStudieval

Valen kommer alltid ta dig någonstans

I början av 2000-talet var det tid för mig att söka in på högskolan. För mig var det självklart att göra det, alla andra gjorde ju det. Så här i efterhand vet jag att det inte alls var ett självkart val, men för mig vid 20 års ålder kändes det så. Det beror säkert på ens uppväxt, vad dina föräldrar och dina vänners föräldrar arbetar med kommer undermedvetet sakta väva din idé om vad som är självklart i livet t. ex. söka in till högskolan. För mig var det så, söka till högskolan var bara en sak man gjorde. Alla ens vänner gjorde likadant. Men som sagt, långt ifrån självklart.

Däremot hade jag ingen klar idé vad jag ville bli eller vad jag skulle välja. Till slut föll valet på sociologi efter att jag singla slant mellan det och statsvetenskap. Att singla slant kanske inte är den mest avancerande eller bästa sättet att välja men det enda jag visste var att samhällskunskap var ett intressant ämne i gymnasiet.

Valen kommer alltid ta dig någonstans. Antingen kommer du märka att du är inne på fel spår eller så kommer intresset växa ju mer du läser. Båda utfallen är bra, båda hjälper dig i längden att hitta rätt. I mitt fall kändes sociologi som ett bra val men psykologi verkade också intressant. Efter ett års studier i inom psykologi vände jag tillbaks till sociologin och flyttande från Göteborg till Umeå. I Umeå kunde man läsa sociologin inom ramen för ett program vilket underlätta.

Vad kan man då lära sig av detta? För min del lärde jag mig att det fungerar att välja efter intresse. Det var också för min del ett bra val att först välja enstaka kurser för att få en känsla för ett ämne för att sedan söka in till ett program. Jag lärde mig också att högskolevalet inte är slut i och med den 15 april. Inom de flesta program finns det olika inriktningar, möjlighet till utlandsstudier, val av masterprogram, val av ämne på exjobbet osv. Kanske känns det överväldigande med alla dessa val men min erfarenhet av högskolan är att det fungerar att lita på sitt intresse. För i slutändan går du på högskolan för att lära dig ett yrke som du sedan ska arbeta inom och då måste du känna att det är rätt för just dig. Lycka till! Kom ihåg att du egentligen inte kan välja fel.

Andreas Bokerud | 4 april, 2011 | 1 kommentar
  • Steffan Ström

    alla som går såna där halvflummiga utbildningar utan mål verkar hamna som studenthandläggare på saco hihi, du och jonna, finns det fler?

AndreasBokerud_2012_149x100Blogg

Andreas Bokerud

| andreas.bokerud@saco.se

Andreas arbetar som studenthandläggare samt kommunikatör med fokus på utbildningsfrågor på Sacos kommunikationsavdelning. Andreas bloggar om frågor som rör Saco studentråd, utbildningspolitik och arbetsmarknad.

Prenumerera – Utbildning & Forskning

Vill du prenumerera på alla inlägg i kategorin Utbildning & Forskning? Ange din e-postadress i fältet nedan och få alla inlägg direkt i din inbox.

Utbildningskvalitet – vad är det?

Utbildning ska hålla hög kvalitet. Men vad är utbildningskvalitet och hur ska den säkras och höjas på sikt? Denna rapport handlar om just detta och om hur utbildningssystemet bör kompletteras för att studenter ska kunna välja utbildning utifrån kvalitet.

Framtidsutsikter

I Sacos rapport Framtidsutsikter presenteras prognoser för hur arbetsmarknaden för ett antal akademikeryrken kommer att se ut 2019.

Saco Studentmässor

Sveriges största yrkes- & utbildningsmässa för dig som ska välja utbildning efter gymnasiet.

Saco Studentråd

Saco Studentråd är Sveriges största fackliga studentorganisation. Klicka på länken för att läsa mer om vilka vi är, vår organisation och våra samarbeten.

Forskningspolitik

Den hållbara forskningspolitiken är en rapport där Saco redogör för vad som bör ingå i ett bra forsknings- och innovationspolitiskt program.

Bloggen Välja yrke

Välja yrke-bloggen handlar om utbildningsval, både för dig som ska söka till gymnasiet och för dig som funderar på vad du ska göra efter gymnasiet.