Sacobloggen

Maria Ehlin Kolk

Utbildning & forskningForskningspolitik

Vill man ha forskarutbildning i världsklass måste man satsa

I söndagens Ekot lovade utbildningsministern Jan Björklund bättre villkor för doktorander. I inslaget som går att lyssna på här vill Björklund förbättra villkoren för att kunna rekrytera fler duktiga personer in på forskarbanan. Bakgrunden är en rapport från Högskoleverket som visar att en tredjedel av alla doktorander som avbryter utbildningen gör det av sociala skäl. Att skyddsnätet är för dåligt.

Visst är det fint att regeringen äntligen reagerar.  Villkoren har varit alltför dåliga alltför länge. Men precis som jag sa i söndagens Ekot blir man ju lite provocerad. Björklunds förslag är nämligen bara en bit på vägen. Idag är verkligheten att en doktorand alltför ofta går på stipendier eller utbildningsbidrag. Trots att en forskarutbildning faktiskt är en doktorandtjänst. Detta innebär att doktoranden omfattas av lika dysfunktionella eller sämre socialförsäkringssystem som studenter. Vilka går att läsa mer om i Studielinjen.

När två av fyra år kvartstår på doktorandtjänsten måste en doktorand på utbildningsbidrag anställas. Regeringen vill nu ändra detta till enbart ett år utan anställning. Men fortfarande återstår då ett år utan lön och social trygghet. Visst är ett år mindre än två. Men om Björklund nu menar det han säger i Ekot att förändringen är ”ingen stor kostnad för högskoleväsendet” – varför går han inte hela vägen?

Även den förslagna förändringen om att alla lärosäten i framtiden måste teckna försäkringar för social trygghet för doktorander som går på stipendier är bra. En förbättring till det bättre men fortfarande är nästan alltid en anställning att föredra.

I Saco Studentråds rapport Utbildning straffbart tog vi ställning för länge sen:

  •   Öka resurserna till forskarutbildningen och avskaffa utbildningsbidrag och stipendier som finansieringsformer. Då kan doktorander ges doktorandanställning under hela forskarutbildningen, vilket garanterar tillgång till de ekonomiska trygghetssystemen

Vill Björklund ha en forskarutbildning i världsklass måste han gå hela vägen.

Maria Ehlin Kolk | 23 april, 2012 | Inga kommentarer
Maria_E_149x100_blogg

Maria Ehlin Kolk

| maria.kolk@saco.se

Före detta ordförande för Saco Studentråd 2012. Maria Ehlin Kolk är studentmedlem i Medicine studerandes förbund, MSF, Hon studerar till läkare vid Umeå universitet, och kommer ursprungligen från Stockholm. Maria Ehlin Kolk brinner för och bloggar om ett starkare studentråd och bättre trygghetssystem för studenterna.

Prenumerera – Utbildning & Forskning

Vill du prenumerera på alla inlägg i kategorin Utbildning & Forskning? Ange din e-postadress i fältet nedan och få alla inlägg direkt i din inbox.

Utbildningskvalitet – vad är det?

Utbildning ska hålla hög kvalitet. Men vad är utbildningskvalitet och hur ska den säkras och höjas på sikt? Denna rapport handlar om just detta och om hur utbildningssystemet bör kompletteras för att studenter ska kunna välja utbildning utifrån kvalitet.

Framtidsutsikter

I Sacos rapport Framtidsutsikter presenteras prognoser för hur arbetsmarknaden för ett antal akademikeryrken kommer att se ut 2019.

Saco Studentmässor

Sveriges största yrkes- & utbildningsmässa för dig som ska välja utbildning efter gymnasiet.

Saco Studentråd

Saco Studentråd är Sveriges största fackliga studentorganisation. Klicka på länken för att läsa mer om vilka vi är, vår organisation och våra samarbeten.

Forskningspolitik

Den hållbara forskningspolitiken är en rapport där Saco redogör för vad som bör ingå i ett bra forsknings- och innovationspolitiskt program.

Bloggen Välja yrke

Välja yrke-bloggen handlar om utbildningsval, både för dig som ska söka till gymnasiet och för dig som funderar på vad du ska göra efter gymnasiet.