Sacobloggen

Allmänt

Allmänt

Gästblogg: Sacoförbundet LSR firar internationella sjukgymnastikens dag

Nu på lördag den 8 september är det dags för Internationella Sjukgymnastikens Dag, som i år även firas den 7 september. Många av Sjukgymnastförbundets medlemmar kommer att finnas på vårdcentraler, sjukhus, torg och köpcentrum runt om i hela landet.

Budskapet är att det inte behövs någon remiss för att träffa en sjukgymnast. En undersökning som Synovate har gjort på uppdrag av förbundet (2011) visar att varannan svensk saknar denna kunskap. Därför drog Sjukgymnastförbundet (LSR) förra året igång kampanjen Remissfritt.se, vars mål är att fler ska få kunskap om remissfriheten.

Dagen kommer att märkas stort då över 20 000 broschyrer, 16 000 vykort, 15 000 magneter och hundratals affischer med buskapet om remissfriheten har beställs av över 600 medlemmar för utdelning till allmänheten. Dessutom har material och information skickats ut till 1 000 hälso- och sjukvårdspolitiker och nära 100 personalchefer.

Idag är smärta och besvär från rörelseorganen den näst vanligaste orsaken till längre sjukskrivningar. Oftast beror smärtan inte på någon allvarlig sjukdom eller skada och de allra flesta blir bra med tidigt insatt undersökning och individuell behandling av sjukgymnast.

Forskningen ger också stöd för att människor som får problem från rörelseorganen först ska bedömas av en sjukgymnast och vid behov hänvisas vidare till läkare. Exempelvis skulle var tionde patient till allmänläkare i primärvården kunna lotsas direkt till sjukgymnast. På så sätt skulle värdefull läkartid frigöras och behovet av hyrläkare minskas radikalt med många miljoner kronor.

Trots alla fördelar, genom att remissfriheten både sparar pengar och lidande, är det alltså enbart hälften av befolkningen som känner till rätten att gå direkt till sjukgymnast. Sjukgymnastförbundet efterlyser därför nationella och regionala satsningar på bättre patientinformation.

Fotnot:
Det var den 8 september som förbundets internationella organisation WCPT, World Confederation for Physical Therapy, grundades 1951. Därför firas Internationella Sjukgymnastikens Dag detta datum.

Peter Karlsson
informationsansvarig, Sjukgymnastförbundet

| 7 september, 2012 | 2 kommentarer
 • Anna

  Hej!
  Märker att fler och fler patienter kommer in till vårdcentralen utan remiss från läkare – och vi ser att vi frigör mycket läkartid… Men, vi får INTE mer sjukgymnastresurser. Vi får allt fler patienter, men inte mer sjukgymnaster! Våra löner står även stilla trots att vi tar fler patienter, tar mer ansvar, gör de akuta rörelse/stödjebedömningarna.. Vad gör ni för att få upp våra löner? För som det är nu halkar vi efter rejält.. Och det är helt tyst om det. Man läser i stort sett aldrig om det i Fysioterapi, och vi hörs/syns aldrig i media. För många av oss är det den viktigaste frågan. Det är inte okej att efter 10 år tjäna 24 000kr, samt att 3000 kr av det försvinner per månad i pendlingskostnad.

 • Peter Karlsson

  Hej Anna,

  Tack för ditt inlägg. Ledsen att jag inte svarat tidigare, men eftersom denna blogg ligger hos Saco får jag ingen automatisk kännedom om kommentarer.

  Lön och lönefrågor är en viktig fråga för LSR. Det är också därför LSR under snart två års tid drivit kampanjen Remissfritt.se som satt fokus på sjukgymnasters insatser i hälso- och sjukvården.

  Det är dock viktigt att komma ihåg att det är arbetsgivarna som sätter lönen, inte LSR, men hela förbundet har ett ansvar att påverka arbetsgivarna, oavsett om du är medlem, förtroendevald, sitter i förbundsstyrelsen eller är tjänsteman på förbundets kansli.

  Som enskild medlem har du stöd i de kollektivavtal LSR tecknat, där det bland annat står om lönesamtal som ska ske mellan arbetsgivaren och dig som arbetstagare.

  Inför lönesamtalet kan du ta hjälp av de material som LSR tagit fram, bland annat löneskolan, samt Saco Lönesök som är en unik medlemsförmån.

  Gällande kollektivavtal har LSR och Vårdförbundet tecknat ett gemensamma avtal för kommun- och landstingsanställda med SKL.

  Hittills ser det ut att ge våra medlemmar en minst lika god löneutveckling som andra jämförbara grupper inom
  kommuner och landsting. För 2012 finns ännu ingen helt tillförlitlig
  lönestatistik men 2011 hade sjukgymnaster en avsevärt bättre löneutveckling än
  arbetsmarknaden i övrigt.

  Läs gärna mer på http://www.sjukgymnastforbundet.se/anstallda/lon

  I helgen har LSR sin kongress där de 85 valda ombuden ska ta ställning till vilken strategi förbundet ska ha i lönefrågan de närmaste fyra åren. I förslaget från förbundsstyrelsen handlar målet om att ”medlemmarnas löner och arvoden ökar i relation till det värde de skapar i verksamheten.”Alla medlemmar kan ta del av kongresshandlingarna på http://www.sjukgymnastforbundet.se/kongress2012. Invigningen kommer också att sändas live på nätet.Detta är bara en del av det som LSR gör för sina medlemmar i lönefrågan.Att sjukgymnaster inte syns eller märks i media är inte sant. Varje vecka skrivs det om sjukgymnaster i media. På förbundets hemsida finns ”Omvärldsbevakaren” med länkar till artiklar. Ta gärna del av uppmärksamheten där, eller på Remissfritt.seMvh Peter Karlsson
  ”medlemmarnas löner och arvoden ökar i relation till det värde de skapar i verksamheten.”

  Alla medlemmar kan ta del av kongresshandlingarna på http://www.sjukgymnastforbundet.se/kongress2012. Invigningen kommer också att sändas live på nätet.

  Detta är bara en del av det som LSR gör för sina medlemmar i lönefrågan.

  Att sjukgymnaster inte syns eller märks i media är inte sant. Varje vecka skrivs det om sjukgymnaster i media. På förbundets hemsida finns ”Omvärldsbevakaren” med länkar till artiklar. Ta gärna del av uppmärksamheten där, eller på Remissfritt.seMvh Peter Karlsson
  Informationsansansvarig, LSR

  Ps. Läs gärna även detta debattinlägg som LSR deltog i i våras:
  http://www.dn.se/debatt/har-ar-sju-punkter-for-ett-sverige-med-rattvisa-loner

Rapporter

Varje år publicerar Sacos utredare ett flertal rapporter och andra publikationer inom olika sakområden.

Framblick – filmen om Saco