Sacobloggen

Göran Arrius

Pridefestivalen 2013
sacopride
Sacos ordförande Göran Arrrius berättar om hur det är att komma ut på jobbet. Läs mer om Sacos deltagande under Pride på www.saco.se/pride och #sacopride.

”Varför har du inte sagt något tidigare?”

I år medverkar Saco och många av förbunden för första gången på Pridefestivalen, vi kommer ut så att säga. Inom Sacofederationen spelar det ingen roll vilket kön du har, var du kommer ifrån eller vilken sexuell läggning du har. Vår vision är ett samhälle baserat på allas lika värde, fritt från fördomar och diskriminering.

Det räcker att vända blicken 60-100 mil österut för att konstatera att det inte är någon självklarhet. I Ryssland klubbade parlamentet nyligen igenom en lag som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella relationer” och fyra av tio ryssar anser att homosexualitet bör kriminaliseras. Situationen i Baltikum är också oroväckande, liksom på många andra ställen i världen där personer trakasseras och förföljs på grund av sin sexuella läggning.

Men inte heller här i Sverige har vi gjort tillräckligt. Många homosexuella drar sig fortfarande för att berätta för kollegorna om sitt privatliv. De ser sig tvingade att ljuga eller drar sig undan från fikabordet när helgens händelser kommer på tal.

Det tär på en människa att leva så, att inte kunna vara sig själv eller dela med sig av vardagens glädjeämnen.  Det skapar även en misstro bland kollegorna som undrar varför du drar dig undan, varför inte du också delar med dig? Du ses helt enkelt inte som en i gänget.

Jag vet, jag har varit där själv.

Det går knappt att beskriva den lättnad jag kände den dagen jag valde att komma ut på jobbet. Det var som att en sten lyftes från mitt bröst, luften kändes med en gång lättare samtidigt som den där gnagande känslan av olust plötsligt försvann.

För min del var det inget problem. Reaktionen jag fick från såväl chef som medarbetare var ”varför har du inte berättat det här tidigare?”. Det var förstås väldigt roligt, men jag inser samtidigt att många inte har samma tur.

Där har vi som fackliga representanter ett stort ansvar att ta. Tillsammans med arbetsgivarna måste vi skapa arbetsplatser där de anställda vågar vara sig själva, oberoende av vem de väljer att leva sitt liv med. Skapa miljöer där det är lika självklart för Petra att berätta om sin semesterresa med Lotta som för Tommy och Birgitta.

Samtidigt tror jag att många gör det svårare än vad det faktiskt är. Det är inte farligt att komma ut och ju fler vi är som gör det desto enklare blir det. Våga lita på dina kollegor, de är troligtvis klokare än vad du tror.

Avslutningsvis vill jag säga att jag tycker att det är jättekul att Saco och förbunden är med på Pride. Jag hoppas att så många som möjligt av landets akademiker gör mig sällskap i paraden den 3 augusti och gör det till en riktig fest. Vi har även ett tält på området, kom gärna förbi och säg hej.

Göran Arrius | 1 augusti, 2013 | 2 kommentarer
Goran_A_149x100_blogg

Göran Arrius

| goran.arrius@saco.se

Göran Arrius är Sacos ordförande. Han valdes på Sacos extra kongress 29 augusti 2011. På bloggen bidrar Göran med inspel och insikter som rör samtliga sakområden.