Sacobloggen

Anders Jonsson

Internationellt
aida
Den svenska ministern för gymnasiet och vuxenutbildningen framkallade stående ovationer på Europafackets kongress. Foto: Mikael Lundgren/Regeringskansliet

Starkt om flyktingkrisen på Europafackets kongress

”Ondska är nationalism. Jag vet för jag har stått öga mot öga med den.”
 Det blev en stark och laddad stämning när Aida Hadzialic stod i talarstolen på Europafackets kongress i Paris.
 Den svenska ministern för gymnasiet och vuxenutbildningen vittnade om sina egna upplevelser och om hur Sverige kunde ta emot en stor flyktingvåg under krisen i början av 1990-talet. Hennes känslomässiga tal framkallade stående ovationer.

Aida Hadzialic lyfte kongressen på ett sätt som ingen talare lyckats med före henne, vare sig EU-kommissionens Jean-Claude Junker eller Frankrikes president Francois Hollande för att nämna några av dem som försökt så här långt.

Aida Hadzalic tog med ombuden på sin minnesresa från när hon som femåring tvingades fly med sina föräldrar från Bosnien för att hamna i Halmstad. Hur en tungt beväpnad soldat knackade på i lägenheten, rånade familjen på deras värdesaker och sa åt dem att packa det nödvändigaste och ge sig iväg.

Aida berättade märkbart tagen hur familjen lämnade sitt hem för att aldrig återvända. 
Efter en paus för att återhämta sig under applåder fortsatte hon med att konstatera att ett land som Jugoslavien som sju år tidigare hade varit värd för Olympiska spelen i Sarajevo kunde falla samman.

– Jag har stått öga mot öga med ondskan, nationalismen som tvingade mig och min familj att överge allt. Nationalismen som ledde till krig och förstörelse och till folkmord. Ondska är nationalism, slog Aida Hadzialic fast.

I Sverige möttes dock familjen av medmänsklighet och gratis utbildning från förskolan till universitet och det mitt under brinnande kris i början av 1990-talet. 1992 kom 82 000 flyktingar till Sverige, de flesta från Balkan. Arbetslösheten var redan hög, ekonomin under isen, räntan gick upp i 500 procent innan den fasta kronkursen övergavs, budgetunderskotten drog iväg och statsskulden ökade explosionsartat. Ändå tog Sverige emot flyktingarna.

Situationen påminner onekligen om den i många europeiska länder nu i spåren av eurokrisen. Hur gick det då för Sverige frågade Aida Hadzialic ombuden från länderna runt om i Europa.

– Jo, 20 år efter att vi tog emot massor av flyktingar under en ekonomisk kris har vårt land blivit ett av de rikaste och mest konkurrenskraftiga i världen. Krisen har förbytts till finansiell stabilitet och tillväxt samtidigt som vi räddade livet på 10 000-tals människor. Det handlar om att bygga en modell där alla invånare har betydelse, det ökade produktiviteten och fick vår ekonomi och levnadsstandard att öka.

– Om Sverige kunde klara detta under en av de djupaste kriserna vi haft så är jag övertygad om att vi kan göra det igen, särskilt om vi gör det tillsammans.

Den avslutningen möttes av jubel och stående ovationer.
Om det leder till att de fackliga delegaterna försöker övertyga sina regeringar därhemma om vikten av en generös flyktingpolitik återstår att se.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som introducerade Aida Hadzialic inför kongressen poängterade att det inte räcker för fackföreningarna att tala om andras ansvar.

– Ni har alla ett stort eget ansvar att bidra till att flyktingarna kan etablera sig på arbetsmarknaden.

Sedan berättade Karl-Petter Thorwaldsson om det första snabbspårsavtalet i Sverige som Hotell & Restaurang-facket skrivit och som ska ge 5 000 flyktingar arbete som kockar.

Så konkret är inte den resolution som kongressen antog om flyktingkrisen. Där talas mest om regeringars ansvar, inte om det egna fackliga.

Anders Jonsson | 30 september, 2015 | Inga kommentarer
Anders_J_149x100_blogg

Anders Jonsson

| anders.jonsson@saco.se

Anders Jonsson arbetar som senior rådgivare hos Saco och bloggar om aktuella politiska händelser. Anders har lång erfarenhet av den politiska världen som politisk reporter och kommentator på nyhetsplats. Han har bland annat arbetat för SvD, Sveriges Radio, Veckans affärer, Dagens Industri, Expressen, Affärsvärlden och Fokus.

Prenumerera – Internationellt

Vill du prenumerera på alla inlägg i kategorin Internationellt? Ange din e-postadress i fältet nedan och få alla inlägg direkt i din inbox.

Fackliga Brysselkontoret på Facebook

Fackligt.eu

LO:s, TCO:s och Sacos gemensamma Brysselkontor har som huvuduppgift att bevaka samarbetet i EU och stödja organisationernas och deras medlemsförbunds arbete för en europeisk politik som motsvarar löntagarnas intressen och behov. På fackligt.eu kan du läsa nyheter från det fackliga Brysselkontoret.

Saco skriver under internationell facklig kampanj

Utländska arbetare i Qatar saknar arbetsrättsliga rättigheter. Eftersom landet ska arrangera fotbolls-VM 2022 och inför detta bygga en rad nya arenor måste vi uppmärksamma det här problemet.

Europaportalen

är webbtidningen om EU och Europa.