Sacobloggen

Utbildning & forskning

Utbildning & forskningSaco Studentråd

Olikheter ger möjligheter – en sammanfattning av Saco Studentråds kongress 2015

Kongresser är en speciell sak. Det känns i samma ögonblick som kuvertet med möteshandlingarna dimper ner i brevlådan. Som student är inte bara utskrivet papper ovanligt, men den där känslan av tjockt färgpapper känner en bara en gång om året. Mobilanteckningarna fylls av ett nytt språk – motioner, bifall och att-satser och märkliga meningar.  ”Kom ihåg lärarna”, ”vem var tandläkare?”, ”arkitekter har schemalagda självstudier”. Och en morgon ställs tio alarm in, klockan 04.30, 04.31, 04.35…

Den sista helgen i november 2015 hölls Saco studentråds kongress. Jag var där som ordförande för Akademikerförbundet SSR:s studentråd, och tillsammans med de andra ombuden från övriga Saco-förbund representerade vi den helgen ungefär hundratusen studenter. För mig är det just det som gör kongressen så mäktig. Det ligger ett ansvar, men också ett väldigt fint förtroende i den siffran. Det är ytterst hedrande att få göra så gott jag kan för så många människor.

Vi pratade klimat, pedagogik, jämställdhet och undervisningstid. Och vi pratade mycket. Såväl tal som påverkanstorg, debatter i plenum och kongressmiddagen präglades alla av samma djupa engagemang. Utbildningspolitik engagerar och berör i både stor och liten skala. Det är både den grund som en som individ kan bygga sitt liv på, och en grundpelare i ett demokratiskt samhälle. Det är viktigt att inte vara nöjd! Att driva bra utbildningspolitik ska handla om mer än rätten att få utbilda sig, det ska handla om rätten till en god utbildning. Och det var det den här helgen handlade om.

Paverkanstorg

Nu har det gått en vecka sedan dess, och det hände en hel del jag vill komma ihåg. Dels trendade jag och min tweet på Twitter. Jag får väl delvis tacka kongressens officiella hashtag #sacostud15 för det och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för inspirationen. I ödmjukhetens namn.

Nåja. Just Annika Strandhälls tal stod ut för mig under helgen. I tider av dramatiska nyhetsrubriker och stora utmaningar och möjligheter var det intressant att höra perspektivet från någon på andra sidan. Men framför allt uppskattade jag att få ta del av hennes personliga erfarenheter. Precis som många i salen inledde hon sitt engagemang och sin karriär i den fackliga världen. Hon pratade om hur det är att vara ung i en värld som inte är anpassad för oss. Hur det är att vara ung och kvinna och slå sig fram i en värld som inte alltid uppskattar ens ansträngningar. Annika Strandhäll har inte bara bevisat att det går, hon har också visat att det behövs!

strandhall

På lördagseftermiddagen blev jag också vald till valutskottet, det vill säga valberedningens valberedning. Ett speciellt uppdrag, dels för att valberedningens arbete är mycket viktigt, men också för att arbetet med att ta emot nomineringar och att intervjua kandidater är tänkt att äga rum under en enda kväll. Dagen efter ska kandidaterna presenteras för kongressen. Det var en spännande kväll och natt, och härligt att höra så väl genomtänkta idéer och visioner om valberedningens arbete. Ett stort grattis till de kandidater som valdes in på söndagen!

Men framför allt skulle jag vilja säga till alla de som sökte, och alla andra på kongressen, att trots att vi var många som inspirerades av Annika Strandhäll den helgen, behöver en i er närvaro inte se till ministrar för att bli inspirerad. Ni som satt där i plenissalen på Bosön förtjänar minst lika många tweets och applåder, ni var mest inspirerande den helgen.

Temat på kongressen var ”olikheter ger möjligheter”, vilket ju känns viktigt att understryka dagar som dessa. Jag tycker att själva kongressen var ett lysande exempel på det. Även om vi som är där alla är studenter är vi också väldigt olika. Vi har olika bakgrund, olika intressen och värderingar. Men det är ju just det som gör Saco studentråd till vad det är! Det är olikheterna som förenar oss och gör oss starkare.

omrostning

Med de orden skulle jag vilja tacka alla ombud, funktionärer och Saco studentråd för en fantastisk helg. På söndagen blev det första advent, och lite extra uppskattning för spridandet av julstämningen ska riktas till mötespresidiet. En fritt omtolkad kongressversion av Viktor Rydbergs juldikt ”Tomten” tillägnas dem:

Novembernattens köld är hård
Stjärnorna gnistra och glimma
Inifrån Mästarvillans gård
Stämmor ljuda till morgontimma
Åsikter stötes och blötes i klang
Förenas i vårt utbildningsengagemang
På kongressmiddagen slås klackarna i taket
Sist är bara valutskottet vaket

Henrietta Flodell
Ordförande
Akademiker förbundet SSR:s studeranderåd

| 7 december, 2015 | Inga kommentarer

Prenumerera – Utbildning & Forskning

Vill du prenumerera på alla inlägg i kategorin Utbildning & Forskning? Ange din e-postadress i fältet nedan och få alla inlägg direkt i din inbox.

Utbildningskvalitet – vad är det?

Utbildning ska hålla hög kvalitet. Men vad är utbildningskvalitet och hur ska den säkras och höjas på sikt? Denna rapport handlar om just detta och om hur utbildningssystemet bör kompletteras för att studenter ska kunna välja utbildning utifrån kvalitet.

Framtidsutsikter

I Sacos rapport Framtidsutsikter presenteras prognoser för hur arbetsmarknaden för ett antal akademikeryrken kommer att se ut 2019.

Saco Studentmässor

Sveriges största yrkes- & utbildningsmässa för dig som ska välja utbildning efter gymnasiet.

Saco Studentråd

Saco Studentråd är Sveriges största fackliga studentorganisation. Klicka på länken för att läsa mer om vilka vi är, vår organisation och våra samarbeten.

Forskningspolitik

Den hållbara forskningspolitiken är en rapport där Saco redogör för vad som bör ingå i ett bra forsknings- och innovationspolitiskt program.

Bloggen Välja yrke

Välja yrke-bloggen handlar om utbildningsval, både för dig som ska söka till gymnasiet och för dig som funderar på vad du ska göra efter gymnasiet.