Sacobloggen

Sofia Sandgren Massih

Utbildning & forskningUtbildningspolitik
aida
Nej Aida Hadzialic, alla får inte rätt till komvux med regeringens förslag, skriver Robert Boije och Sofia Sandgren Massih.

Nej Aida Hadzialic, alla får inte rätt till komvux med regeringens förslag

DN-debatt 4 december hävdar gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic att alla ska få rätt till komvux. I en replik samma dag menar vi att rätten till komvux med regeringens förslag bara gäller de som inte har en fullföljd gymnasieutbildning eller som har valt ett program som inte kvalificerar för de högskolestudier som individen önskar söka till. Regeringens förslag ger ingen rätt att läsa på komvux för de individer som läst ett högskoleförberedande program, som till exempel samhällsvetenskapsprogrammet, och som vill skola om sig i ett yrkesprogram. Vi hävdade därför i vår replik att regeringens förslag var för bra för att vara sant.

I en slutreplik idag hävdar ministern  att hon går i god för att ”det är både bra och sant” trots att det är uppenbart att rätten till komvux inte gäller alla. Mycket märkligt!

Som argument anför ministern istället att kvaliteten på yrkesprogrammen ska stärkas. Det tycker vi är bra. Men det ger fortfarande ingen rätt till komvux för de individer som läst ett högskoleförberedande program och som vill skola om sig inom ett yrkesprogram.

Dessutom skriver ministern att hon för att bryta den negativa trenden med sjunkande intresse för yrkesprogram vill göra alla nationella program högskoleförberedande. Men inte heller detta är till någon som helst hjälp för den som fullföljt sin gymnasieutbildning på ett högskoleförberedande program och som vill skola om sig på ett yrkesprogram.

Vi är dessutom mycket skeptiska till det förslaget eftersom det sannolikt kommer att leda till att ännu fler personer som inte är motiverade för mer teoretiska studier utan just vill gå ett yrkesprogram hoppar av sin gymnasieutbildning. Saco anser att det ska vara möjligt för alla gymnasieelever att såväl läsa in högskolebehörighet som att välja bort den.

Med detta hävdar vi fortfarande att regeringens förslag är för bra för att vara sant.

Etiketter:

robert_boije

Robert Boije

| robert.boije@saco.se

Robert Boije är samhällspolitisk chef på Saco. Robert har doktorerat i nationalekonomi och har en gedigen meritlista med olika chefstjänster på bland annat Finansdepartementet och Riksbanken bakom sig.

sofia

Sofia Sandgren Massih

| sofia.sandgrenmassih@saco.se

Docent i nationalekonomi. Utredare med fokus på integrations- och migrationsfrågor.

Prenumerera – Utbildning & Forskning

Vill du prenumerera på alla inlägg i kategorin Utbildning & Forskning? Ange din e-postadress i fältet nedan och få alla inlägg direkt i din inbox.

Utbildningskvalitet – vad är det?

Utbildning ska hålla hög kvalitet. Men vad är utbildningskvalitet och hur ska den säkras och höjas på sikt? Denna rapport handlar om just detta och om hur utbildningssystemet bör kompletteras för att studenter ska kunna välja utbildning utifrån kvalitet.

Framtidsutsikter

I Sacos rapport Framtidsutsikter presenteras prognoser för hur arbetsmarknaden för ett antal akademikeryrken kommer att se ut 2019.

Saco Studentmässor

Sveriges största yrkes- & utbildningsmässa för dig som ska välja utbildning efter gymnasiet.

Saco Studentråd

Saco Studentråd är Sveriges största fackliga studentorganisation. Klicka på länken för att läsa mer om vilka vi är, vår organisation och våra samarbeten.

Forskningspolitik

Den hållbara forskningspolitiken är en rapport där Saco redogör för vad som bör ingå i ett bra forsknings- och innovationspolitiskt program.

Bloggen Välja yrke

Välja yrke-bloggen handlar om utbildningsval, både för dig som ska söka till gymnasiet och för dig som funderar på vad du ska göra efter gymnasiet.