Sacobloggen

Malin Påhls

Utbildning & forskningSaco Studentråd
ordf_viceordf_-2173
Saco Studentråds ordförande Kristin Öster och vice ordförande Malin Påhls ser fram emot 2016.

Mycket att se fram emot för Saco Studentråd under 2016

För många av oss är ett nytt år förknippat med en nystart. Det innebär en chans att att testa något helt nytt, eller att göra om något gammalt på ett nytt sätt. För vår del innebär det nya året spännande utmaningar och nygamla roller. Vi vill dela med oss av vad vi ser fram emot under året och en lärdom vi väljer att ta med oss.

Ett nytt verksamhetsår med en ny styrelse och en ambitiös verksamhetsplan står framför oss.   Vi har så smått börjat planera den tredje omgången av Saco studentråds ledarskapsutbildning. Utbildningen har varit mycket uppskattad och vi ser fram emot att göra den ännu bättre. Vi kommer även anordna medlemsråd med intressanta teman där ni som studentsektioner kan vara med och påverka Saco studentråds politik. Som en del av den externa fokusfrågan ska vi under året kartlägga de relevanta sommar- och extrajobb som finns för våra studentgrupper. Genom att uppmärksamma och sprida goda exempel hoppas vi kunna bidra till att kvalificerade extratjänster skapas inom fler sektorer.

Till nästa kongress ska vi även ta fram ett förslag till nytt politiskt program. Arbetslivet ställer allt högre krav på kompetens. Gamla yrken försvinner, och nya tillkommer. Vi har även en mycket orolig omvärld. Hundratusentals människor har sökt asyl i Sverige, många av dem har hela eller delar av utbildningar i bagaget. Det är viktigt att vi snabbt kan ta till vara på deras kompetens. När fler och nya grupper av studenter behöver utbildning, för att sedan kunna möta nya krav på arbetsmarknaden, då ställs också nya krav på högskolan och högskolepolitiken. Arbetet med det nya politiska programmet känns därmed som en särskilt spännande och relevant uppgift för året.

Att kliva in i ett förtroendeuppdrag är alltid lite skrämmande. Oavsett om det är första gången eller inte så är rollen är förknippad med förväntningar och förhoppningar men även ett gäng farhågor. Vi vill därför passa på att dela med oss av några lärdomar som vi bär med oss in i den kommande verksamhetsperioden.

”Att lära sig kan vara att förstå något man redan lärt sig på ett annat sätt”

Visst kan det kännas läskigt att ta sig an nya utmaningar? Ofta innebär en ny utmaning att vi ger oss in på ett område som vi inte känner oss hemma i. Vi båda läser till vårdyrken och när vi gav oss in i Saco studentråd och påverkansarbete så kändes det till en början som helt ny mark. På vägen har vi märkt att en ny roll och utmaning ofta handlar om att tillämpa sin kunskap och erfarenhet på nygamla sätt.  Som Malins lärare på logopedprogrammet en gång sa, ”Att lära sig kan vara att förstå något man redan lärt sig på ett annat sätt”.

Vi tänker att det nya kan innebära en nystart och omstart på samma gång. Ta chansen att välja perspektiv. Vi ser framemot ett verksamhetsår, med ingredienser som funkat förut och inslag av nytt.

kristin2013 blogg 2

Kristin Öster

| kristin.oster@saco.se

Kristin Öster är sedan december 2014 Saco studentråds ordförande. Kristin har tidigare suttit som ledamot i Psykologförbundets Studeranderåd. Kristin läser till psykolog på Karolinska Institutet där hon skriver en kandidatuppsats om självkänsla och utbrändhet bland högskolestudenter.

urval_viceordf_-2224

Malin Påhls

| malin.pahls@saco.se

Malin är vice ordförande i Saco Studentråd.

Prenumerera – Utbildning & Forskning

Vill du prenumerera på alla inlägg i kategorin Utbildning & Forskning? Ange din e-postadress i fältet nedan och få alla inlägg direkt i din inbox.

Utbildningskvalitet – vad är det?

Utbildning ska hålla hög kvalitet. Men vad är utbildningskvalitet och hur ska den säkras och höjas på sikt? Denna rapport handlar om just detta och om hur utbildningssystemet bör kompletteras för att studenter ska kunna välja utbildning utifrån kvalitet.

Framtidsutsikter

I Sacos rapport Framtidsutsikter presenteras prognoser för hur arbetsmarknaden för ett antal akademikeryrken kommer att se ut 2019.

Saco Studentmässor

Sveriges största yrkes- & utbildningsmässa för dig som ska välja utbildning efter gymnasiet.

Saco Studentråd

Saco Studentråd är Sveriges största fackliga studentorganisation. Klicka på länken för att läsa mer om vilka vi är, vår organisation och våra samarbeten.

Forskningspolitik

Den hållbara forskningspolitiken är en rapport där Saco redogör för vad som bör ingå i ett bra forsknings- och innovationspolitiskt program.

Bloggen Välja yrke

Välja yrke-bloggen handlar om utbildningsval, både för dig som ska söka till gymnasiet och för dig som funderar på vad du ska göra efter gymnasiet.