Sacobloggen

Malin Påhls

Utbildning & forskningSaco Studentråd
studentrad_ledarskapsutbildning
Deltagare i Saco studentråds ledarskapsutbildning 2015.

Varför en flexibel ledare? – på en arbetsmarknad i förändring

En drös tankekartor senare vill jag erkänna en sak. Efter en gedigen omvärldsanalys av ledarskap ”just nu” har jag som ansvarig anordnande av årets ledarskapsutbildning frågat om hjälp – ganska mycket hjälp faktiskt. En fördel med att vistas i en miljö bland folk som kan så mycket mer om sitt än vad jag kan om mitt. I nästa steg har Carl Hellström, styrelseledamot och delarrangör av årets utbildning, ställs de nödvändiga frågorna och ett helhetgrepp broderats ut. Utmaningen har varit att predicera en omvärldsanalys som kan tänkas vara aktuell om 10 år? En rad hypotetiska frågor idag, dock med hög relevans för morgondagens ledare inom federationen.

Årets tema –  den flexibla ledaren på en arbetsmarknad i förändring, syftar till att ge dig som nuvarande eller blivande ledare de bästa grunderna för ett tryggt och hållbart ledarskap. Efter deltagamde under ledarskapsutbildningen 2014 vill jag lyfta min egen insikt om dem egna viljan att utvecklas, som den enda och bästa förutsättningen att just utvecklas. I år har vi försökt ett tänka ett steg längre för att skapa de bästa förutsättningarna för det.

Utbildningen bygger på ett intensivkursupplägg efter terminsavslut, 7-10 juni. Tolv deltagare och arrangörer kommer att bo på ett och samma hotell i centrala Stockholm. I ett försomrigt Stockholm kommer vi ha kul, lära av varandra och många andra. Jag väljer härmed att re-posta en målande beskrivning av  Helene Taheri, Centralrådsordförande i Tandläkarförbundets studerandeförening och deltagare ifjol;

”Första kurstillfället var som att stiga in i ett bibliotek där böckerna var utbytta mot människor och kursupplägget med självpresentation, föredrag och hemuppgifter fick alla att öppna upp sig likt böcker. Detta hade jag verkligen inte förväntat mig och jag blev minst sagt förvånad att det uppstod en sådan personlig plattform så snabbt, det var nästintill magiskt. Denna ödmjuka atmosfär som bildades gjorde det lätt att förstå och absorbera varandras argument och filosofi. Jag förblev öppen för allt kunskapsflöde, riktigt häftig känsla!”

Liksom tidigare år kommer du som deltar att få möjlighet till erfarenhetsutbyte, föreläsningar, studiebesök och interaktiva övningar. Verktyg och perspektiv som främjar ett flexibelt ledarskap i en allt mer föränderlig värld. När jag frågar Calle Hellström, styrelseledamot och delarrangör under årets utbildning, vad han tog med sig från fjolårets utbildning, svarar han såhär;

”Det var väldigt intressant att höra Ulrica Schenströms berätta om ledarskap i kris. Hennes presentation var väldigt personlig och underhållande då hon berättade om de mediala stormar hon själv varit med om. Alla satt på helspänn och lyssnade under den timmen. Studiebesöken på riksdagen och amerikanska ambassaden var två mycket givande moment. Det var verkligen intressant att bli runtvisade där och få höra om ledarskap inom politiken. Men det jag mest tar med mig är nog ändå alla möten med andra fackligt förtroendevalda studenter. De delade med sig av sina egna ledarerfarenheter och befinner sig i samma sits som en själv. Man blir stärkt av det.”

Förutom teman som tangerar fackligt och politiskt ledarskap utlovas perspektiv från näringslivet och multidisciplinärt ledarskap på andra arenor i samhället. För att ge de bästa verktygen vill vi låta dig träffa förebilder från en bred plattform. Vi vet ju aldrig vilket uppdrag du kommer ha om 10 år. Förutom detta syftar utbildningen till att ge dig som deltar under utbildningen en bättre förståelse för det egna ledarskapet, kopplat till personliga egenskaper och kroppens resurser genom neuroledarskap.

Du som deltar kommer även att introduceras för vikten av mentorskap. I en föränderlig värld behöver vi våga be om hjälp, oavsett position i samhälle.

Missa inte chansen – vi ser framemot din ansökan senast 27 mars! Mer info hittar du på vår hemsida.

Bästa hälsningar, Malin Påhls, Vice ordförande och Carl Hellström, styrelseledamot.

Malin Påhls | 18 mars, 2016 | Inga kommentarer
urval_viceordf_-2224

Malin Påhls

| malin.pahls@saco.se

Malin är vice ordförande i Saco Studentråd.

Prenumerera – Utbildning & Forskning

Vill du prenumerera på alla inlägg i kategorin Utbildning & Forskning? Ange din e-postadress i fältet nedan och få alla inlägg direkt i din inbox.

Utbildningskvalitet – vad är det?

Utbildning ska hålla hög kvalitet. Men vad är utbildningskvalitet och hur ska den säkras och höjas på sikt? Denna rapport handlar om just detta och om hur utbildningssystemet bör kompletteras för att studenter ska kunna välja utbildning utifrån kvalitet.

Framtidsutsikter

I Sacos rapport Framtidsutsikter presenteras prognoser för hur arbetsmarknaden för ett antal akademikeryrken kommer att se ut 2019.

Saco Studentmässor

Sveriges största yrkes- & utbildningsmässa för dig som ska välja utbildning efter gymnasiet.

Saco Studentråd

Saco Studentråd är Sveriges största fackliga studentorganisation. Klicka på länken för att läsa mer om vilka vi är, vår organisation och våra samarbeten.

Forskningspolitik

Den hållbara forskningspolitiken är en rapport där Saco redogör för vad som bör ingå i ett bra forsknings- och innovationspolitiskt program.

Bloggen Välja yrke

Välja yrke-bloggen handlar om utbildningsval, både för dig som ska söka till gymnasiet och för dig som funderar på vad du ska göra efter gymnasiet.