Det ska löna sig att vara chef

På Saco har vi stor kunskap om akademikers löner och lönebildning. Det gäller även chefer. Vi tycker att det ska löna sig att vara chef. Ett gott ledarskap har stor betydelse för produktivitet och konkurrenskraft.

Publicerad: Fredag 3 okt 2014

Senast uppdaterad: Torsdag 19 jan 2017

Nyckelord:
Chef

Att arbeta med frågor kring lön och lönebildning är ett av Sacos och förbundens kärnområden. Lönen ska vara individuell och bygga på prestation och kompetens. Det gäller även chefer. 

När chefers löner diskuteras handlar det ofta om guldkantade pensionsavtal, bonusar och ersättningar på nivåer långt ifrån vanliga löntagare. De allra flesta chefer kommer inte i närheten av dessa fantasilöner. Tvärtom har många chefer en för låg lön i förhållande till sitt ansvar. En chef tar på sig ett stort ansvar och har stor betydelse för produktivitet och konkurrenskraft. Det ska ge en rejäl utdelning i lönekuvertet.

Vi behöver också ha ett skattesystem som skapar drivkrafter att ta sig an nya arbetsuppgifter och ett ökat ansvar. Vi tror att lägre marginalskatter skulle göra det mer intressant att bli chef.

Vad tjänar du på att bli chef?

I snitt får du som är akademiker 30 procent högre lön om du är chef jämfört med akademiker som inte är chefer. Siffran är ett genomsnitt av alla chefer och säger inte hur mycket du ska begära i lön när du får ditt första chefsjobb. I Sacos skrift Chefens lön kan du läsa vad akademiker tjänar på att bli chefer.

Jämför din lön med andra chefer

Saco Lönesök är Sveriges bästa lönedatabas för akademiker. Där kan du som är chef och medlem i ett av Sacos förbund, jämföra din lön med andra chefer, inför ditt eget lönesamtal eller en ny anställning. För att kunna erbjuda en chefslönestatistik av hög kvalitet behöver vi hjälp av dig. Fyll i din löneenkät som du får av ditt förbund! Tack på förhand.