Civilingenjör i Datorsäkerhet, BTH, student

Sara utbildar sig till Civilingenjör i Datorsäkerhet på Blekinge Tekniska Högskola. Här berättar hon om sitt utbildningsval.

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Jag hade tagit 4 sabbatsår efter studenten och kände att det var dags att börja studera. Jag visste att jag ville läsa till civilingenjör men hade ingen aning om vilken inriktning. Jag sökte 18 olika program i hela Sverige och blev antagen på den här. Jag är riktigt nöjd med mitt val.

Pluggar du i din hemort eller fick du flytta?

Jag är från Göteborg och jag sa att jag aldrig skulle kunna tänka mig att flytta därifrån, även om jag hade sökt överallt. Men efter att jag såg att jag blivit antagen på den här utbildningen (som bara finns på BTH) så kunde jag faktiskt tänka mig att flytta till Karlskrona, även om det inte är lika stort som Göteborg. Men jag tror att det är nyttigt att flytta. Jag känner själv att om jag skulle bott kvar i Göteborg och studerat skulle jag inte spenderat lika mycket tid på studierna som jag gör nu, p.g.a. vänner som inte är i samma sits som en själv. Men det är lätt att bara ta tåget när man vill åka hem och hälsa på.

Kan du berätta lite om din utbildning?

BTH är ensam om att ha en civilingenjörsutbildning inom datorsäkerhet. Den är väldigt bred, vi läser en del kryptering, om virus och maskar, brandväggar, hacking och IT-Forensics. Hitta digitala bevis på olika typer av databrott som skett m.m. Utbildningen är väldigt ny. Vår klass är de första som läser den här utbildningen och vi går tredje året.

Är studierna svåra?

Jo det kan man säga att de är, men det beror ju på en själv och hur mycket tid man lägger ner. Man har inte många föreläsningar i veckan men man måste nästan lägga ner ett par timmar om dagen på plugget om man ska klara det. Vi var 22 personer i klassen när vi började. Nu är vi ungefär 9-10 kvar. Många av dem trodde att det skulle vara som gymnasiet, men upptäckte ganska tidigt att det inte ens var i närheten.

Hur är studentlivet?

Det finns nästan alltid något att göra, allt från fester till sportaktiviteter. Jag lever inte det typiska studentlivet direkt. Jag bor inte i korridor eller studentlägenhet, utan en bostadsrätt. De är så billiga här nere så det kändes mer värt att köpa en när man ändå ska vara här i minst 5 år. På skolan finns ett kårhus som har öppet två dagar i veckan. Fredagar kör de med ”After-School” och lördagar är dansgolvet öppet.

Blev det som du hade tänkt?

Det blev bättre! Jag hade inte så höga förhoppningar om Karlskrona. Som sagt ville jag ju egentligen inte flytta,  men jag har inte ångrat en enda gång att jag gjorde det. Jag är jättenöjd med utbildningen hittills.

Har du några goda råd till andra som ska välja utbildning?

Tänk efter ordentligt innan du väljer. Hoppa inte på något bara för att. Finns det någon utbildning du vill läsa men inte har behörighet, ta ett år och läs upp dem ämnen du saknar, det är det värt.