Inåt - vem är jag?

Vem är du? Vad och vart vill du och vad är har du talang för? Det är några av de saker du behöver fundera på för att göra ett genomtänkt studieval.

Nyckelord:
Studieval

Vilka är dina dina starka sidor?

Har du särskilt lätt för något eller är bra på något? Du kanske har svårt att komma på det själv och då kan det vara väldigt nyttigt att fråga andra, t.ex. dina vänner, föräldrar, syskon eller lärare. En bra övning att göra med sina kompisar är att skriva ned 5 starka sidor hos varandra på en lapp. Förmodligen upptäcker du att andra ser sidor hos dig som du inte har tänkt på själv.

Vilka är dina intressen?

Vad tycker du är kul? Att skapa, bygga, designa, hjälpa andra eller ha hand om barn? Vill du ha spänning i livet eller lugn och ro? Behöver du utmaningar eller skrämmer de dig? Brinner du för något? Har du provat något av det som intresserar dig? Ofta tror man sig ha ett intresse utan att egentligen ha provat på det. Alltså, om du tror att något intresserar dig - testa och se.

Vilka är dina värderingar?

Vad är viktigt för dig? Var ärlig mot dig själv, oavsett vad andra kan tycka finns det inget rätt eller fel. Vad behöver du för att må bra och trivas med dig själv? Vilket slags livs vill du leva? Är det viktigt för dig att göra en skillnad, att göra något bra för världen? Vad betyder status? Hur viktigt är det med pengar? Bry dig inte om vad andra kan tycka är rätt eller fel. Det gäller att hitta det som är viktigt för DIG. Dina värderingar och inte andras ska ligga till grund för ditt liv.

Våga välja annorlunda 

Försök att ifrågasätta dina val utifrån könsperspektivet. Har du sorterat bort något bara för att du tycker det känns "tjejigt" eller "killigt"? Har du funderat på att det kanske kan vara en direkt fördel att välja en utbildning som är inte är vanlig för ditt kön? Det kan ibland till och med bli lättare att få jobb med en utbildning som inte är så vanlig för ditt kön eftersom många arbetsgivare förväntas arbeta för en jämn könsfördelning.

Vilket är ditt drömyrke?

Har du något drömyrke? Är det realistiskt? Om nej, vilka hinder upplever du att det finns? Betyg, kön? Föräldrars förväntningar? Kompistryck? Att du skulle behöva flytta långt bort? Är dessa hinder svåra att övervinna, eller tror du bara det? Gör en lista på vad du upplever som hinder och hur du kan hantera dem. Om du tycker att betygen är ett hinder kan du säkert få hjälp. Det finns faktiskt tom gratis läxhjälp att få på många håll. Läs mer om hinder här

Vad passar du som?

Om du inte har en aning vad du vill bli kan du göra vårt personlighetstest VAD PASSAR JAG SOM som ger dig förslag på yrken/utbildningar som skulle kunna passa dig. 

Är du redo för nästa steg?

Utår - ta reda på vilka utbildningsmöjligheter som finns