Var och hur kan man arbeta som polis

Arbetet i yttre tjänst

Polisens arbete är till största delen indelat i närpolis- och ingripandeverksamhet (där man hjälper människor i nöd, ofta efter samtal till 112).

En stor del av polisens vardagliga arbete innebär utredningsåtgärder som att ta upp anmälningar, hålla förhör och ta föremål i beslag. Sådana åtgärder kräver att polisen har kunskap om vilka lagar som gäller. Varje brott innebär alltid noggrann dokumentation och därför tillbringar även en polis i yttre tjänst mycket arbetstid inomhus framför datorn. Noggrann dokumentation är förutsättningen för att ett ärende ska kunna bedömas rättsenligt, det vill säga att på rätt grund gå till åtal eller läggas ner.

Polisen finns tillgänglig dygnet runt, året om. Därför jobbar poliserna ofta helger och nätter när andra är lediga.

Vanliga arbetsuppgifter

  • Närvara vid större evenemang, exempelvis fotbollsmatcher, demonstrationer och konserter
  • Utreda ärenden där personer gripits på bar gärning för stöld eller snatteri i butik eller varuhus
  • Trafikkontroller
  • Omhänderta påverkade personer
  • Hantera våldsamma familjesituationer
  • Hålla ordning vid krogar och andra uteställen där människor samlas

Arbetet med att utreda brott

Poliser som arbetar med att utreda anmälda brott kan arbeta på olika avdelningar. Brotten som utreds är till största del inbrott, skadegörelse, bedrägerier, stölder och misshandel.

Utredningsarbetet leds av en polisiär förundersökningsledare eller åklagare som beslutar och bestämmer över vilka åtgärder som behöver vidtas. Mycket av arbetet sker i yttre tjänst, av personal på närpolisstationer och ingripandeverksamheten. Att vara utredare innebär till stor del att hålla förhör med vittnen, målsäganden (den som drabbats av brottet) och misstänkta. Det är viktigt att vara lyhörd, noggrann och opartisk.

Arbetet innebär också att hantera bevis, som exempelvis övervakningsfilmer, spår som säkrats av kriminaltekniker eller andra beslag.

Arbetet kan ske inom kontorstid, men även under kvällar, helger och röda dagar. Det är viktigt att tänka på om din privata situation tillåter obekväm arbetstid, innan du bestämmer dig för att söka till polisutbildningen.

Andra tjänster

De flesta poliser arbetar hela sin karriär i yttre tjänst eller med att utreda brott, men det finns också andra tjänster.

Polisens kärnverksamhet fokuserar på vardagsbrottslighet, såsom inbrott, skadegörelse, bedrägerier, stölder, snatterier och misshandel. Det är verksamhetens behov av kompetenser som styr. Det kan ofta krävas lång erfarenhet och vara hård konkurrens om de särskilda tjänsterna. Exempelvis finns det 400 hundförare i hela landet av cirka 20 000 poliser.

Läs mer om polisarbetet på www.polisen.se/bli-polis