Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

31 MARS 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Så leder du medarbetare på distans

Att vara chef över medarbetare som sitter geografiskt spridda och jobbar på distans kommer bli allt vanligare i framtiden, enligt Carina Beckerman, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm. Här tipsar hon om vad chefer som leder virtuellt ska tänka på för att skapa en god arbetsmiljö.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Det lärde sig 24-åringen efter en månad som koncernchef

100 000 kronor i månadslön och ansvar för 400 anställda. Det här är 24-åriga Linnea Sjödins bästa tips för att lyckas med satsningar på unga ledare.

Läs mer på Veckans Affärers webb

Så ska du vara som chef för att locka unga medarbetare

Bra ledarskap står högt upp på önskelistan när unga ska välja arbetsplats. Det visar en ny undersökning som listar vilka egenskaper som uppskattas hos en chef.

Läs mer på tidningen Driva Egets webb

Så minskas mellanchefernas stress

Mellanchefer är avgörande för företagets framgång men utsätts för särskild stress när de måste växla mellan sina olika roller. Här är forskarnas tips på hur belastningen kan minska.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Konsten att lägga schema

Snart är det dags för sommarsemestrar och många företag sliter med att få ihop bemanningen samtidigt som alla ska få sina semesterönskemål tillgodosedda. Här tipsar fyra företag om hur de gör för att få till bra scheman.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Här får de anställda lön också när de är sjuka

Karensdag och sjukavdrag vid förkylning eller migrän kan gräva ett kännbart hål i din månadsbudget. Men inte för de anställda på det lilla Katrineholmsföretaget Timeapp, som aldrig har infört karensdag. De sjuka får full lön.

Läs mer på DN:s webb

Vill du leda ett fiskstim eller ett tankfartyg?

I ett fiskstim rör sig tusentals fiskar samordnat. Framtidens verksamheter måste bli mer agila och hitta sätt att både styra och leda, så att organisation och medarbetare blir samspelta och flexibla.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Dåligt ledarskap bakom var tredje arbetsskadeanmälan

Var tredje anmälan om arbetssjukdom är kopplad till hur arbetsgivaren organiserar arbetet eller hur relationerna fungerar på arbetsplatsen.

Läs mer på tidningen Dagens Arenas webb

Sjukskrivningar av psykiska skäl fördubblade

Stress, ångest och depression ligger bakom den kraftiga ökningen av sjukskrivningar i psykiatriska diagnoser de senaste åren. Ansvarig minister Annika Strandhäll säger att arbetet med att få ner sjuktalen är prioriterat.

Läs mer på SVT:s webb

Se till att ledningsgruppen håller på lång sikt

Utan ett tydligt syfte finns ingen vägledning för vare sig operativa eller strategiska beslut i ledningsgruppen. Att hitta den övergripande avsikten med ledningsgruppen och delegera bort operativa chefsfrågor, är ett sätt att jobba mer långsiktigt.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Obligatoriska fystester - annars får man sluta

Han har infört både obligatorisk träningstimme och obligatoriska fystester på jobbet. Nu har Henrik Bunge, vd på klädföretaget Björn Borg, blivit utsedd till Årets hälsofrämjande chef.

Läs mer på tidningen Du&Jobbets webb

Ta medarbetarrelationerna på allvar

Kraften i människorna avgör om du lyckas eller inte. Därför är det också viktigt att ta medarbetarrelationerna på allvar. Så här gör de bästa.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Jobba med data - men glöm inte relationerna

Går det att förena ett ledarskap som bygger på datainsamling och analyser med ett som är upplyftande, varmt och spontant? Det finns motstridiga tendenser i litteraturen.

Läs mer på tidningen Chef & Ledarskaps webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.