Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

1 DECEMBER 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Socialt kapital skapar framgång

Att jobba mycket, ha flera arbetsuppgifter parallellt och uppmuntra konkurrens ökar inte produktiviteten, framhåller företagsledaren och författaren Margaret Heffernan. Det som fungerar är i stället schyssta villkor, satsningar på team och att prata om annat än jobbet.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Så fixar du att jobba med parallella projekt

Få personer har lyxen att få koncentrera sig på ett projekt i taget. De flesta vd:ar behöver splittra sig mellan många olika uppdrag, vilket leder till stress och sämre effektivitet. Men det finns sätt att göra det bästa av situationen. Här är några tips.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Psykolog: Vi tål mer stress än vi tror

Varannan svensk har haft allvarliga fysiska problem kopplade till stress utan att söka hjälp. Många har dessutom levt med stressen under lång tid. Är den dolda stressen ett samhällsproblem – eller tål vi mer än vi tror?

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

5 steg till bättre förutsättningar för chefer

Vad behöver kommunala chefer för att kunna göra ett bra jobb? Det undersökte ett tjugotal forskare i ett stort forskningsprojekt kallat Chefios. Nu sammanfattar två av forskarna Chefios i en rapport, och ger handfasta råd för förändring.

Läs mer på Suntarbetslivs webb

25 säkra framtidsyrken - "Alarmerande stor brist"

Präst, officer eller ämneslärare. Det är några yrken där det ser ut att bli lätt att få jobb om fem år, enligt Sacos nya prognos. 

Läs mer på SvD:s webb

Chefens ansvar är att agera snabbt

Du får veta att en medarbetare skickar sms med ovälkomna sexuella anspelningar till en kollega. Att hantera sexuella trakasserier är ditt ansvar som chef – men vad gör du om det händer? Här är några tips.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Svårt behålla jobbet för visselblåsande civilekonomer

Osäkra kvitton, märklig bokföring, momsbedrägerier. Tveksamma affärer hamnar oftast i knät på företagets civilekonom. – Att som ekonom berätta om missförhållande leder ofta till att man också riskerar jobbet, säger Nina Forssblad, på Civilekonomernas etikjour.

Läs mer på DN:s webb

Många vill fortsätta jobba - med rätt villkor

Många pensionärer hade gärna fortsatt jobba ett tag till, enligt en undersökning. Men det bygger på att arbetsgivarna erbjuder deltid och andra flexibla lösningar.

Läs mer på Dagens industris webb

Hälften av svenskarna läser jobbmejl på semestern

Fler och fler har tillgång till internet på jobbet, men det är stora skillnader mellan hur ofta olika yrkesgrupper använder det, enligt en ny kartläggning. Förvånande nog är det de yngsta i arbetslivet som använder internet på jobbet minst.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Årets vd är utsedd

Nu har vinnarna i fyra olika kategorier av Årets vd presenterats. Utmärkelsen delas ut av ledarskapssajten Motivation.se. 

Läs mer på Motivation.se

Julklappar till personalen - det här gäller

Julen närmar sig och därmed dags att planera för julklappar till personalen, och kanske till kunder också? Skatteverket skriver om vilka regler som gäller för julgåvor och julbord för anställda och kunder.

Läs mer på Skatteverkets webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.