Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

1 JUNI 2018

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Pedagogiska chefer mest eftertraktade

Är du pedagogisk, har en examen och ledarskapsförmåga? Då är du ett chefsämne. Årets mest eftertraktade chefsegenskaper är nämligen att vara pedagogisk. Troliga orsaker bakom det ökade intresset för pedagogiska chefer ligger det utflyttade ansvaret och den ökade friheten i arbetsuppgifterna, tror ledarskapsexperten Nicolas Jacquemot.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Svårare för vabbande föräldrar att bli chefer

Föräldrar som vabbar mycket får det svårare att bli chefer, visar en undersökning som SCB har genomfört på uppdrag av Saco. 

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Männen drar ifrån i högsta löneligan

Är du kvinna och vd? Då växer din lön betydligt långsammare än dina manliga kollegors löner. Nu varnar rekryteringsbolaget Novare för att lönegapet på näringslivets topp kan fortsätta öka. – Män är mer måna om sin lön och ställer högre krav, säger bolagets vd Fredrik Hillelson.

Läs mer på SvD:s webb

3 experttips för att hålla i mötet - inte prata sönder det

Som chef håller du i agendan för mötet och ska se till att det avslutas i tid. Men tänk på att om du själv pratar för mycket och inte släpper fram deltagarna tappar de sugen.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Nya möjligheter för mellancheferna

Minskad ansvarsbörda för enhetschefer och ett lyft för medarbetare längre ner i organisationen. Det är två fördelar med införandet av mellanchefer, enligt en studie. Men ett delat ansvar bjuder också på utmaningar.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Digital detox

Vi tittar på vår mobiltelefon 150 gånger per dag. Samtidigt upplever många att de är stressade på jobbet och privat. Som en motreaktion väljer allt fler att skippa mobilen för att vara här och nu.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

28 000 chefer saknas - så ska de hittas och behållas

För att kunna rekrytera och behålla de 28 000 nya chefer som saknas fram till 2026 behöver de offentliga arbetsgivarna agera annorlunda. Medelåldern måste sänkas, mångfalden öka och synen på chefen som expert behöver förändras, enligt en färsk rapport från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. 

Läs mer i tidningen Skolledaren

Mikropauser förbättrar hälsoläget på arbetsplatsen

Regelbundna mikropauser i en massagefåtölj får människor att må bättre bara efter några veckor. Det visar forskning som Jasmin Müller vid Högskolan i Skövde presenterar i en ny avhandling.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Fyra gånger så många miste sjukpenning

Trots att lagen inte ändrats har antalet som får sin sjukpenning indragen mer än fyrfaldigats de senaste åren. Skillnaderna mellan olika län är också mycket stora. – Det väcker frågan om det här är rättssäkert eller inte, säger Martin Söder på ISF som granskat saken.

Läs mer på DN:s webb

Tvååring har satt ljus på de mjuka frågorna

Medvetenheten om det som brukar kallas mjuka arbetsmiljöfrågor har ökat sen föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, infördes för två år sedan. Men till skillnad mot den fysiska arbetsmiljön är riskerna inte lika synliga, vilket gör det förebyggande arbetet svårare.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Ikea går inte vidare med robotiserad rekrytering

”Hej, jag heter Vera, och är jag är en robot – letar du fortfarande efter jobb?” Så har det låtit när man sökt jobb på Ikea i Moskva under hösten. Nu har möbelföretaget utvärderat försöket med robotiserad rekrytering. ”Intressant, men vi har valt att inte gå vidare med projektet”, säger Ikeas talesperson Daniela Rogosic.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Saco och GDPR – information om hur vi hanterar dina personuppgifter

Saco värnar om din personliga integritet och eftersträvar alltid en hög nivå av dataskydd. Den 25 maj trädde den nya dataskyddsförordningen GDPR i kraft. Vår nya integritetspolicy förklarar hur vi samlar in och använder din personliga information. Den beskriver också vilka rättigheter du har och hur du kan använda dem. Vill du inte fortsätta din prenumeration på Chefsnyheterna kan du välja att avregistrera dig längst ner på sidan.

Läs mer på Sacos webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.