Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

10 JUNI 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Så nådde hon lägsta sjukfrånvaron i landet

När HR-strategen Tina Bengtsson började i Torsby kommun för tolv år sedan hade kommunen en mycket hög sjukfrånvaro. I dag är den runt fyra procent, vilket är lägst i landet. Hemligheten bakom succén stavas förebyggande sjukpenning.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Chefsnyheterna på LinkedIn

Nu finns en grupp för Chefsnyheterna på LinkedIn. Där får du senaste nytt och kan diskutera chef- och ledarskapsfrågor med andra chefer. 

Gå med i gruppen här.

Led hållbart och ta stöd av varandra

Forskare vid Högskolan i Borås och KTH presenterar nu ett arbetsmaterial som stödjer chefer att leda hållbart i vardag och förändring. Detta för att chefer ska kunna möta Arbetsmiljöverket skärpta krav på en bättre organisatorisk och social arbetsmiljö. Det bästa är om man tar sig an materialet i grupp.

Läs mer på Högskolan i Borås webb

Bli kreativ av alla krav

Kraven i arbetslivet gör att vi riskerar att drabbas av prestationsångest. Men det går att blir stärkt av den och att låta prestationsångesten bli en del av en kreativ process. Psykolog Paul Moxnes ger sina bästa tips på hur du ökar din kapacitet genom att vända ångesten till din fördel.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

När moralen krockar med vardagen

Hur ska jag agera om jag tvingas täcka upp för en fuskande chef, när jag själv är beroende av denne för min egen karriär? Frågor om moral är inte alltid svart-vita.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Så gör du när medarbetare får ett annat jobberbjudande

Människor byter jobb, så är det. Och det sker sällan när det är lägligt för verksamheten. Men i stället för att få panik, gör det bästa av situationen. Här är tipsen för hur du går till väga.

Läs mer på Vd-tidningens webb

15 tips: så undviker du att gå in i väggen

I dag är arbetet så intimt förknippat med vår identitet att motgångar tar oss väldigt hårt. Det gör det också svårare att släppa taget när vi går hem. Minska på kraven och skapa distans till arbetet, är arbetsmiljökonsulenten Eva Jakobsens råd för att inte gå in i väggen.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Sommarpratarna du inte får missa

Snart är det sommar och då också dags för Sveriges Radios sommarpratare. Här är några tips för dig som är intresserad av ledarskap och arbetsliv: 30 juni: Danica Kragic, professor i datalogi, 6 juli: Bertil Hult, grundare och ägare till EF, 25 juli: Johan Holmsäter, grundare av Friskis & Svettis, 30 juli: Lennart Bylock, industriman och företagsledare, 10 augusti: Janne Andersson, fotbollstränare och blivande förbundskapten

Läs mer på Sveriges Radios webb

Nätverk viktigare än kompetens

I dag är nätverk viktigare än kompetens, säger Carina Sunding, vd och en av grundarna till 4good. - Kompetens är inte oviktigt, men utan nätverk går det inte att komma framåt

Läs mer på Vd-tidningens webb

Medarbetarenkäter ett trubbigt verktyg

Medarbetarenkäter är populära och används på större arbetsplatser för att ta reda på hur arbetsmiljön och ledarskapet fungerar. Men det är ett trubbigt verktyg, visar forskning från Lunds universitet. De standardiserade enkäterna ger bara sken av att säga sanningen.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Stoppa konflikten i tid

För att förhindra att en konflikt mellan medarbetare går överstyr gäller det att agera i tid och på rätt sätt hävdar två beteendevetare.

Läs mer på CFO Worlds webb

Värderingarna som styr svenska arbetsplatser: lagarbete, kostnadsjakt och ansvar

De mest framträdande värderingarna på svenska arbetsplatser just nu är lagarbete, kostnadsjakt och ansvar. Kundfokus värderas i stället lågt – det återfinns först på 35:e plats. Det visas i årets upplaga av Sverigestudien.

Läs mer på Sverigestudien.se

Inblick i hjärnan ger medarbetarna styrka

Med regelbunden mindfulnessträning lyckades Ikea höja medarbetarnas produktivitet och samtidigt minska deras stress. Dessutom kan träningen komma att bli en viktig konkurrensmässig fördel.

Läs mer på SvD Näringslivs webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.