Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna - tema jämställdhet

11 MARS 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Mer jämställt i bolagens toppar

De svenska börsbolagens ledningar beräknas vara jämställda år 2040, enligt en ny rapport från stiftelsen Allbright.

Läs mer på SvD:s webb

Norden bäst för kvinnor i arbetslivet

Sverige är tredje bästa landet i världen för yrkesarbetande kvinnor. Det visar en kartläggning gjord av The Economist som baserar sig på uppgifter från OECD. På första plats kommer Island och Norge är tvåa.

Läs mer på tidningen The Economists webb

Norska rådet: kvotera in kvinnor stegvis

Den norska kvoteringslagen infördes mycket dramatiskt, rådet till svenska politiker blir att agera stegvis. Det säger forskaren Siv Staubo som har analyserat kvoteringslagens effekter.

Läs mer på SvD:s webb

Jämställdhetsministern: "Löfte om kvotering står fast"

Jämställdhetsminister Åsa Regnér står fast vid regeringens löfte om en kvoteringslag nästa år om börsbolagens andel kvinnor inte stiger till 40 procent. Det betyder att minst 200 kvinnor måste in i börsbolagens styrelser redan i år.

Läs mer på DN:s webb

Hon måste fortfarande vara bättre än han för att få samma lön

Skillnaden mellan mäns och kvinnors löner minskar, men lönegapet är fortfarande stort. Forskare ser orsaker som att vi tenderar att överskatta mäns kompetens och att kvinnor med höga löneanspråk upplevs som krävande.

Läs mer på Forskning.se

Gapet minskar - allt fler kvinnor blir chefer

Mer än var tredje chef är kvinna bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Det innebär att gapet mellan andelen kvinnor som är anställda och andelen kvinnor som är chefer har minskat dramatiskt under de senaste decennierna – särskilt snabbt går utvecklingen inom vissa mansdominerade branscher.

Läs mer på SvD:s webb

Dela lika - fem råd till pappor som vill bli mer jämställda

Blivande eller nybliven pappa? Grattis! Att bli förälder är fantastiskt. Saco har samlat fem bra tips på hur pappor kan bidra till en mer jämställd arbetsmarknad.

Läs mer på Saco.se

Mer lönsamt med kvinnor i ledningen

Företag med minst 30 procent kvinnor i ledningen har högre vinster än övriga. Det visar en stor undersökning finansierad av revisionsjätten EY, som återges av flera medier.

Läs mer på tidningen Affärsvärldens webb

För jämställda löner - mer lönespridning åt kvinnorna

Erfarenhet lönar sig inte i kvinnodominerade akademikeryrken idag, visar ny rapport från Akademikerförbundet SSR. För att komma till rätta med de ojämställda lönerna måste lönespridningen öka säger Heike Erkers, förbundsordförande. 

Läs mer på Akademikerförbundet SSR:s webb

Kvinnor jobbar gratis efter 15.57

Just nu är lönegapet mellan kvinnor och män 13,2 procent. Det betyder att kvinnor jobbar gratis från 15:57 en vanlig arbetsdag som sträcker sig från 8 till 17 medan män får betalt hela dagen.

Läs mer i tidningen Arbetet

Kommuntopparna: Kvinnorna tar täten i löneracet

Kvinnliga kommunchefer och toppolitiker har bättre betalt än manliga. Det visar en kartläggning som Dagens Samhälle har gjort av samtliga kommunchefers och kommunstyrelseordförandes löner.

Läs mer på tidningen Dagens Samhälles webb

Allt fler män drabbas av psykisk ohälsa

Kvinnor drabbas oftare av psykisk ohälsa på grund av hög arbetsbelastning och stress. Men nu stiger sjuktalen även bland män. Ökad jämställdhet, större acceptans för psykisk ohälsa och att vården blivit bättre på att fånga upp männen kan vara några orsaker.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Seminarium: Chefer och arbetsmiljö

Chefer har en nyckelroll i att forma en god arbetsmiljö. Att kartlägga arbetsmiljön är viktigt för att identifiera utvecklingsområden att arbeta med.Välkomna till ett seminarium om chefens arbetsmiljö och chefens betydelse för medarbetarnas arbetsmiljö. Lyssna till arbetsmiljöforskarna Annika Härenstam, Anna Nyberg, Constanze Leineweber och Hanne Berthelsen. 

Läs mer på Saco.se

Fler chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.