Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

12 DECEMBER 2014

Så leder du i det gränslösa arbetslivet

Arbetslivet blir alltmer gränslöst. Det ger möjlighet till flexibilitet men ställer också nya krav på dig som chef och ledare. Saco chefsråd har formulerat åtta råd om hur du som chef kan hantera gränslöshet och stress i din arbetsmiljö.

Läs mer på Saco.se

Kvinnor ses som bra chefer – men blir ändå inte fler

En ny avhandling i psykologi från Stockholms universitet visar att när bra chefskap beskrivs så nämns många egenskaper som traditionellt setts som kvinnliga. Dessutom värderas kvinnliga chefer lika positivt av sina medarbetare som manliga chefer. Trots det kvarstår många svårigheter för kvinnliga chefer.

Läs mer hos Stockholms universitet

Fördelarna med en schysst chef

Vilken chefstyp ger de bästa resultaten? Den som pressar sina anställda, eller den som är mer av en mjukis? En genomgång av modern forskning tyder på det senare.

Läs mer i Ingenjören

Tre av tio skippar julklapparna till de anställda

Många arbetsgivare satsar hellre på att ge pengar till välgörenhet än att ge julklappar till sin personal, visar en ny undersökning. Bland småföretagen blir nästan en tredjedel

Läs mer i Dagens Nyheter

Hårda krav driver på löneskillnader mellan mammor och pappor

I högkvalificerade yrken är könslönegapet betydligt större mellan mammor och pappor än mellan kvinnor och män utan barn. Forskaren Charlotta Magnusson har tittat närmare på vad skillnaden beror på.

Läs mer i Arbetsvärlden

Mat på jobbet ger samhörighet

Tittarsuccén ”Historieätarna” i SVT skildrar Sveriges historia genom vad vi äter. Matvanorna i arbetslivet förändras också hela tiden, och de har alltid varit viktiga för gemenskap och trivsel.

Läs mer i Arbetsliv

Så får du jobb som 50-plussare

Du som blir av med jobbet efter fyllda 50 gör bäst i att kavla upp ärmarna och bereda dig på en tuff match. Uthållighet och kontakter är det som gäller. Undvik åldersfixerade rekryteringsfirmor och ta direktkontakt med den rekryterande linjechefen.

Läs mer i Dagens Nyheter

Psykisk ohälsa kräver mycket tid av chefer

Drygt en arbetsdag – så mycket tid lägger många chefer under en månad på att hantera medarbetares psykiska ohälsa. Hela tre av fyra chefer har under det senaste året hjälpt minst en medarbetare som mått psykiskt dåligt.

Läs mer i Svenska Dagbladet

Lita inte på magkänslan

Vi tror att vi tar rationella beslut men styrs egentligen av fördomar, stereotyper och snabba ogenomtänkta val. Psykologen Malin Lindelöw ger i sin senaste bok en provkarta på varför magkänslan inte är att lita på.

Läs mer i Arbetsliv

Dubbel examen blir vanligare

I en tid när många läser på högskolan blir det viktigare att sticka ut. Därför tar allt fler ut dubbel examen. Men att ha två utbildningar är inte odelat positivt, tycker flera HR-experter.

Läs mer i Dagens Nyheter

Övriga chefsnyheter

Nu tar Chefsnyheterna jullov men är tillbaka igen i mitten på januari. Då med ny redaktör. God jul och gott nytt år!

Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.