Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

12 MAJ 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Fem råd att klara stressen i maj

Hur klarar man stressperioden maj-juni, med all semesterplanering, avslutningar och sommarfester på jobb, skola och i föreningar? – Vi måste lära oss att välja, påminner Kerstin Jeding på Stressmottagningen i Stockholm.

Läs mer på DN:s webb

Så får ni det ni bestämmer på möten att bli gjort

Det är så klart inte vad som händer på projektmöten eller planeringsmöten som ensamt avgör hur ni lyckas. Det gäller ju också att det ni beslutar blir gjort. Så här kan du göra för att se till att det händer.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Kollegornas kärlek ställer krav på chefer

En av åtta svenskar har träffat sin partner på arbetsplatsen. Kärlek på jobbet kan vara en positiv kraft, men ställer också stora krav på ledarskapet. Vad ska du som chef göra när det hettar till mellan två medarbetare?

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Statliga tjänstemän mer missnöjda med jobbet

Statligt anställda akademiker är mer missnöjda med löner, chefer och arbetsbörda än akademiker inom kommunerna och näringslivet. Men de är också avsevärt mindre oroliga för att förlora jobbet. Det visar en ny rapport från fackförbundet Jusek.

Läs mer på DN:s webb

Så leder du någon som kan mer än du

Frågor som du inte begriper och medarbetare som både kan mer och har större erfarenhet än dig. Lugn, du är inte ensam – många chefer sitter i samma båt. Här följer fem experttips.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Svagt ledarskap anledning till mobbning på jobbet

Var femte svensk känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet flera gånger varje vecka eller några gånger i månaden, enligt Sveriges företagshälsor. Enligt Kristina Östberg, psykoterapeut med lång erfarenhet av personalfrågor, är ett för svagt ledarskap en av de stora anledningarna till att mobbning och trakasserier uppstår på arbetsplatser.

Läs mer på tidningen Metros webb

3 av 4 chefer sover dåligt

Vår undersökning visar att de flesta chefer lider av sömnbrist – och de anger jobbet som främsta orsak. Störd nattsömn försämrar inte bara prestations- och beslutsförmågan, utan kan även leda till kroniska sjukdomar.

Läs mer på tidningen Kollegas webb

6 ledaregenskaper som företagen letar efter

Den bästa anställda är inte alltid den bästa ledaren, och ledare hittar du inte alltid där du förväntar dig att hitta dem. Här är sex faktorer som företag letar efter när de ska identifiera och anställa ledare. 

Läs mer på tidningen Computer Swedens webb

Motsättningar kan frigöra genialitet i företaget

Den bästa lösningen när det är spänningar i ett företag behöver inte vara en urvattnad kompromiss. Det menar Medhanie Gaim i en ny avhandling vid Umeå universitet.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Psykologen: Alla fantastiska ledare har bemästrat de här 8 grunderna

Det här är de 8 grunderna som krävs för att bli en bra ledare, skriver pyskologen Anne Grefberg.

Läs mer på tidningen Veckans affärers webb

Svenskt ledarskap vinner mark internationellt

I dagens affärsliv har det som betraktas som svenskt ledarskap blivit allt mer efterfrågat. Därför startar SSE Executive Education vid Handelshögskolan i Stockholm en internationell version av sin utbildning för att lära ut ledarskap enligt ”den svenska modellen”

Läs mer på Kvalitetsmagasinets webb

AI kan ersätta högutbildade

Högutbildade inom sjukvård, juridik, finans och it kan komma att ersättas av artificiell intelligens. Analysfirman Gartner spår att det sker inom fem år.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.