Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

13 APRIL 2018

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Chefer - glöm inte bort dem som är mitt i karriären

Personer i början och slutet av sin yrkesbana är i fokus för arbetsgivare. Men arbetsgivare som glömmer bort dem som är i mitten av karriären går snabbt miste om värdefull kunskap och erfarenhet. Här är fyra steg för hur en chef kan få dem att leva upp igen.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Lär dig nytt och minska stressen

När man känner sig stressad över att inte räcka till på jobbet är ofta rådet att ta ett djupt andetag och försöka slappna av. Men enligt en amerikansk studie kan det vara bättre att istället satsa på att lära sig nya saker.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. – Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade, säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Bakgrundsprat stor miljöbov på kontoret

Marijke Keus van de Poll, forskare inom miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle har funnit att bakgrundspratet är ännu mera störande än vad man tidigare har trott. Hon konstaterar att det krävs tysta arbetsmiljöer på ett kontor för att medarbetare ska kunna skriva. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Sju sätt att hantera det digitala arbetslivet

Gränsen mellan arbete och privatliv blir allt otydligare. Det som löser livspusslet för en person, är en stressfaktor för en annan. Forskare kring det digitala arbetslivet har nu tagit fram sju olika profiler. Vilken typ är du?

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Ny som chef - så funkar det

Du har blivit tillfrågad om ditt första ledaruppdrag och funderar på om du är redo. Vad krävs egentligen av en chef? Vilka kunskaper behövs? Hur lär jag mig? Här är tipsen som får dig att våga ta steget.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Så söker du jobb efter en uppsägning

Att hitta ett nytt jobb kan vara svårt, och inte blir det lättare om du blivit uppsagd från ditt jobb och självförtroendet har fått sig en knäck.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Gigföretag med kollektivavtal

Nu får gigföretagen utan kollektivavtal konkurrens. Via appar som Instajobs kan studenter ta korta påhugg med kollektivavtalsenlig lön, ob-tillägg och pensionspoäng. Och företag kan hitta extrajobbare på minuten.

Läs mer på DN:s webb

Vissa trivs bättre än andra i aktivitetsbaserat kontor

Chefer och personer som ofta behöver diskutera med kollegor trivs bra i ett aktivitetsbaserat kontor med en öppen miljö utan fasta platser. Anställda med arbetsuppgifter som kräver hög grad av koncentration blir däremot störda och upplever försämrad produktivitet. Det visar en studie som en forskargrupp i Umeå har gjort bland kommuntjänstemän i Örnsköldsvik.

Läs mer på Forskning.se

Få ställs till svars för dödsfallen på jobbet

Runt 50 personer dör årligen på våra arbetsplatser. Men ytterst få döms personligen för olyckorna – bara i fyra fall förra året. Det visar nya uppgifter som Du&jobbet kan redovisa.

Läs mer på tidningen Du&jobbets webb

25 miljoner mot sexuella trakasserier i spåren av Metoo

25 miljoner kronor ska vikas för att förebygga sexuella trakasserier i arbetslivet. Det uppger regeringen inför vårbudgeten.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Underlätta för pollenallergiker på jobbet

Pollensäsongen är igång och i år väntas extra höga halter av björkpollen vilket är det som främst brukar ställa till det för allergiker. Men det går att underlätta för allergiker på jobbet.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.