Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

13 MAJ 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Chefer måste börja prioritera trivsel på arbetet

Färre sjukskrivningar, ett längre arbetsliv och högre produktivitet – det är några av vinsterna om arbetsgivarna gör välbefinnande på arbetet till en mer prioriterad fråga, skriver Jusek i en ny rapport.

Läs mer på DN:s webb

Vänliga chefer gallras bort på Nya Karolinska

Intelligenta chefer – men inte alltför vänliga. Samtliga chefer på Nya Karolinska rekryteras med hjälp av intelligens- och personlighetstest där egenskaper som vänlighet, värme och förmåga att samarbeta viktas mot intelligensen – och ger poängavdrag. En algoritm vars vetenskapliga grund nu ifrågasätts av flera läkare.

Läs mer på tidningen Sjukhusläkarens webb

Pressad arbetsmiljö för akademiker

Sveriges akademiker har svårt att få tiden att räcka till. Hälften tvingas dra in på luncher och andelen som jobbar på helgerna har ökat kraftigt, visar Sacos kartläggning av akademikernas arbetsmiljö . − Det här är allvarligt. Det är arbetsgivarnas ansvar att skapa organisationer med bättre balans mellan krav och resurser, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Läs mer på Sacos webb

Åtta av tio chefer: Vi har sett mutor

En undersökning bland toppchefer visar att 80 procent har sett mutor och korruption i sina företag. 

Läs mer på Affärsvärldens webb

Så bygger du en hållbar företagskultur

Det sitter i väggarna. Men vad är det som sitter i väggarna? Många är eniga om att företagskultur är avgörande för både framgång, resultat och välmående medarbetare. Men hur kan du som vd påverka din organisations kultur?

Läs mer på Vd-tidningens webb

Stämmer arbetsgivare på 3,3 miljoner - för uttråkning

En 44-årig man från Paris stämmer sin före detta arbetsgivare på 3,3 miljoner kronor för att företaget, enligt mannen, medvetet gett honom meningslösa uppgifter som gjorde att han blev så uttråkad att han var tvungen att sjukskriva sig.

Läs mer på DN:s webb

Konkret beröm fungerar bäst

Ny hjärnforskning visar att feedback påverkar prestationen. Konkret beröm fungerar bäst. Att bara smickra och säga att någon är smart leder inte till utveckling.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Låt inte andras känslor styra ditt jobb

Att vara lyhörd är en värdefull förmåga. Men den kan också vålla skada. Många människor som är bra på att lyssna och ta in känslostämningar mår dåligt när andra tar för sig eller inte visar hänsyn. Men det finns sätt att skydda sig.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Lär organisationen att lära

Det enda sättet att hålla jämna steg i en globaliserad värld med knivskarp konkurrens och snabbfotade förändringar är att ständigt vara öppen för att lära nytt. Lär er att lära.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Så hittar du jobb som aldrig utannonseras

En stor del av alla lediga jobb når aldrig platsbanken hos Arbetsförmedlingen. Men det går att hitta dessa osynliga jobb ändå – bara du vet var och hur du ska leta.

Läs mer på DN:s webb

Så lyckas du med trivsel på jobbet

Månadens medarbetare, biobiljetter och after works. Hur får du egentligen de anställda att stanna kvar?

Läs mer på Veckans Affärers webb

Seminarium: Hur får arbetsgivaren kontrollera och övervaka anställda?

Vad ska arbetsgivaren få göra och inte i fråga om kontroll och övervakning av de anställda? Vilka problem uppstår i dagens arbetsliv när det gäller integritet och hur ser framtiden ut? Vad är fackets roll och vad är chefens roll? Följ vårt diskussionsseminarium från 13 maj via webbsändning.

Se seminariet på Saco Play

Fler chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.