Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

13 MARS 2015

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

De är välfärdens 100 viktigaste kvinnor 2015

Ingrid Bengtsson-Rijavec. Foto:Robin Lorentz, Dagens Samhälle

I det privata näringslivet är kvinnor fortfarande i minoritet på topposterna, men inom välfärden har jämställdheten nått betydligt längre. Dagens Samhälle listar de 100 viktigaste kvinnorna inom vård, skola och omsorg. Tillsammans styr de över 380 miljarder kronor och 405 000 anställda. På första plats hamnar Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne. 

Läs mer på tidningen Dagens Samhälles webb

Andelen jämställda bolag minskar

Stiftelsen Allbright har presenterat årets rapport om läget för jämställdheten på ledande postitioner i svenskt näringsliv. 79 av 266 företag hamnar på Allbrights svarta lista. Det innebär att de inte har någon kvinna i sin ledningsgrupp. Andelen jämställda bolag minskar jämfört med förra året. 

Läs mer på Allbrights webb

Sned könsbalans bland chefer i staten

Nära hälften av cheferna på statliga myndigheter är kvinnor. Men andelen varierar kraftigt och på många myndigheter är fördelningen av kvinnor och män på ledande positioner ojämn. 

Läs mer på tidningen Publikts webb

Hovrätten friade cheferna i Krokomfallet

Cheferna fälldes för arbetsmiljöbrott i tingsrätten efter att en medarbetare tagit sitt liv. Nu frias de av hovrätten.

Läs mer i tidningen Akademikern

Därför blir ridtjejerna chefer

Det finns fler Johan än kvinnor bland cheferna för svenska börsbolag. Så vad ska våra döttrar göra? Byta namn till Johan? Jag har ett roligare alternativ. Det väger 400 kilo och har en hjärna stor som en clementin – fast inte lika klyftig. Det skriver Martin Borgs i en krönika i Dalarnas Tidning. 

Läs mer i Dalarnas Tidning

Alla vill bli entreprenör men ingen vill bli vd

Intresset för att bli entreprenör har aldrig varit större bland Sveriges unga. Men samtidigt visar en rad rapporter att ungas vilja att bli vd eller chef är rekordlågt. Nu larmar flera organisationer om att situationen är akut. Varför vill unga inte bli vd?

Läs mer på tidningen Entreprenörs webb

Ingenjörer jobbar två veckor gratis

Två av tre ingenjörer arbetar övertid och då 140 timmar per år, tre arbetsveckor. Det innebär att många jobbar två veckor ”gratis”, det vill säga utan ersättning i vare sig pengar eller ledighet. Det framgår av ny statistik från Sveriges Ingenjörer. 

Läs mer på Sveriges Ingenjörers webb

Ny bok: Bortom glastaket

I den här nyutkomna boken intervjuas 26 ledande kvinnor om karriär, drivkrafter och ledarskap. Medverkar gör bland andra: Elisabeth Massi Fritz, Kristina Axén-Olin, Ulrica Messing, Ebba Lindsö, Soki Choi, Eva Hamilton och Lena Olving. 

Läs mer på www.bortomglastaket.se

Premiär för Ledarpodden

Veckans affärer startar ny podcast om ledarskap. I premiäravsnittet intervjuar programledaren Annika Dopping den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman. 

Lyssna på Veckans affärers webb

Saco söker ny kanslichef

Vår nuvarande kanslichef går i pension och vi söker nu en efterträdare. Som kanslichef leder du och ansvarar för kansliet och ledningsgruppens arbete. Du för en löpande dialog med de 22 Sacoförbunden och är motor i federationens utvecklingsarbete. Sista ansökningsdag 30 mars. 

Läs mer på Sacos webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.