Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

14 NOVEMBER 2014

Krafttag krävs för att säkra anställdas integritet

En ny lag ska stoppa arbetsgivarna från att kräva arbetssökande på utdrag ur belastningsregistret. Lagen är välkommen, men riskerar att bli ett slag i luften, skriver Sacos chefsjurist Lena Maier Söderberg.

Läs mer på Saco.se

Få satsar på framtidschefer

De är framtidens medarbetare och chefer. Men många företag blundar fortfarande för det som gör generation Y speciell och mer än var tredje arbetsplats bryr sig inte alls om att motivera unga vuxna till att bli chefer - trots stundande pensionsavgångar.

Läs mer hos Svenska Dagbladet

Samla dina spridda tankar

Glömmer du möten, mejl och mobil? Är du lättstörd på jobbet? Du kan vara tankspridd. Med enkla knep tar du kontroll över glömskan.

Läs mer i Jusektidningen

Vanligaste fusket på jobbet

Att ljuga för att dölja sina misstag och att prata illa om kollegor. Det är de vanligaste synderna som medarbetare begår på jobbet enligt en brittisk undersökning.

Läs mer i Arbetsliv

Farväl till fasta arbetstider?

Du har ingen schemalagd arbetstid. Du kan ta semester när du vill, hur länge du vill - bara du sköter dina projekt. Så kommer dina anställningsvillkor att se ut om du börjar jobba för den excentriske entreprenören Richard Bransons flyg- och underhållningsbolag Virgin. Total frihet under ansvar - är det så framtidens arbetsliv kommer att fungera? Ja, kanske - åtminstone för vissa, säger Ulf Boman på Kairos Future.

Läs mer hos Motivation.se

Ingenjörer vässar lönesamtalen

På Volvo personvagnar lägger Akademikerföreningen stor energi på att stötta medlemmarna inför lönesamtalen. Nu hoppas man att erfarenheterna från förra året ska göra spelreglerna inför kommande förhandlingar ännu tydligare.

Läs mer i Ingenjören

Så leder du en flerspråkig arbetsplats

Hur låter jobbsnacket på en arbetsplats med medarbetare från alla världens hörn? Vilka problem kan uppstå – och vilka fördelar har det? Arbetsliv har träffat chefer och medarbetare på flerspråkiga arbetsplatser och en lärare i arbetslivskommunikation.

Läs mer i Arbetsliv

Gott ledarskap minskar ryggbesvär

Arbetsrelaterade ryggbesvär hänger inte bara ihop med fysiska faktorer i arbetet. Brist på inflytande och stöd kan också leda till smärtor i ryggen, enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering.

Läs mer i Publikt

"Förändring är inte ett mål i sig"

Nya chefer har ibland mani på att göra organisationsförändringar för att visa att det sitter någon ny vid rodret. Vilket inte sällan resulterar i frustration och frågan varför. Förändring får inte bli ett självändamål, skriver ledarskapsexperten Kenth Åkerman.

Läs mer i Pharma Industry (pdf)

Så orkar du dig igenom vinterhalvåret

Vi blir tröttare under vinterhalvåret. Men det finns hopp. Res dig upp, ta ett djupt andetag och gå på en promenad - men slopa solariet.

Läs mer i Hem & Hyra

Anställda ersätts med robotar

Den svenska arbetsmarknaden står inför en dramatisk omvälvning. Om 20 år kan hälften av dagens anställda ha ersatts med digital teknik, visar en ny rapport från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Läs mer i Arbetsliv

Så slipper du ångra jobbytet

En knapp tredjedel av alla som har bytt jobb ångrar sitt val, enligt en ny undersökning från Careerbuilder. De vanligaste orsakerna är att man är missnöjd med arbetsuppgifterna på nya jobbet och att man inte kommer överens med chefen.

Läs mer i Motivation.se

Övriga chefsnyheter

Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.