Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

14 OKTOBER 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Ny chefsguide: nio råd om kompetensutveckling för chefer

Kan man utbilda sig till chef? Nätverket och coachen ger mer än chefsutbildningar, enligt Saco Chefsråd som har tagit fram nio råd om kompetensutveckling för dig som chef.

Läs mer på Sacos webb

Fem sätt att lyckas med ledarutveckling

För att lyckas odla fram nya chefsämnen behövs mer än bara ledarutbildningar. En undersökning bland ledare i 2 000 företag visar att det finns fem saker gemensamt för dem som både får fram bra ledare och bra lönsamhet.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Så undviker du konflikter på jobbet

Konflikter på jobbet kan bli stora energitjuvar och orsaka stressåkommor. Psykologen Hilmar Thór Hilmarsson berättar vad du kan göra för att minska och förebygga konflikter.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Nya vägar till jobb

Förr skapades ett jobb när platsannonsen publicerades. Intresserade skrev ansökningar och skickade cv. Någon anställdes. I dag är rekrytering en betydligt mer kreativ process med fler inblandade. Hur finner företag och medarbetare egentligen varandra på dagens arbetsmarknad?

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Objektiv rekrytering med artificiell intelligens

Ett verktyg som bygger på artificiell intelligens ska hjälpa företag och organisationer att rekrytera mer jämställt. Men fortfarande spelar informella nätverk en stor roll i anställningsprocessen.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Först då är du redo att bli chef

Hög emotionell intelligens, god självkännedom och en förmåga att kunna planera långsiktigt. Det är några av de viktigaste egenskaperna att leta efter när ny chefs ska rekryteras, enligt ledarskapscoachen Anna Ranieri.

Läs mer på tidningen Lag & Avtals webb

Tydligt målfokus väcker engagemang

Att göra rätt saker på rätt sätt med ett tydligt fokus skapar engagemang. Börja med att svara på frågan varför just din verksamhet finns till. Svaret är avgörande för att medarbetarna ska engagera sig i målstyrning.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Övermäktigt personalansvar för vårdchefer

Chefer i vård, omsorg och socialt arbete har i snitt 30 underställda medarbetare. Det är tre gånger fler än i de flesta andra branscher, visar en ny rapport. Det spelar roll hur stor arbetsgruppen är –både för chefens arbetsmiljö och medarbetarnas.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Bäddat för högre löner

Löneökningstakten i omvärlden har vänt upp efter några svaga år, och parternas egna löneförväntningar är på uppgång. Det bäddar för högre löneökningar framöver.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Att du vet bäst är ett hinder för att vara en bra ledare

Det är en myt att chefen ska kunna mest om verksamheten. En ledares roll är inte att veta bäst, utan att frigöra andras kompetens. Ledarens uppgift är att lita på medarbetarna och låta dem använda sin kompetens fullt ut, skriver Karin Tenelius, ledarskapskonsult.  

Läs mer på Motivation.se

Jobbstress vanligare bland kvinnor

Stressbesvär på jobbet är dubbelt så vanligt bland kvinnor som bland män. Men antalet män som får psykiska besvär på grund av jobbet ökar. Det visar en rapport som SCB gjort på uppdrag av Arbetsmiljöverket. 

Läs mer på DN:s webb

Här vill Sveriges ingenjörer jobba

Ingenjörsbarometern visar vilka arbetsgivare som är mest attraktiva för yrkesverksamma ingenjörer. Föga förvånande så toppar Google listan 2016, precis som förra året. Tesla, som är med i topp tio för första gången, hamnar som nummer två. 

Läs mer på Veckans Affärers webb

Så mycket kostar bedrägerierna

Företag runt om i världen förlorar i snitt en summa motsvarande fem procent av intäkterna när de drabbas av bedrägerier visar en undersökning.

Läs mer på tidningen CFO Worlds webb

Erbjudande till Chefsnyheternas prenumeranter

Nu får alla prenumeranter på Chefsnyheterna 30 % rabatt på en tjänst som heter Blinkist. De sammanfattar facklitteratur; läser böcker, plockar ut essensen av dem i så kallade ”blinks” och presenterar i mobil, läsplatta eller dator. Perfekt för dig som har ont om tid och ändå vill hålla koll på det senaste. Använd koden "chefsnyheterna". 

Läs mer och anmäl dig på Blinkists webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.