Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

14 SEPTEMBER 2018

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Slå hål på myten om ledaren som hjälte

Ledare har en övertro på styrdokument, strategier och mål. Tvärtom kan överdrivet användande av dessa dokument skapa oro i organisationer. Istället borde chefer och ledare ägna tid åt verkligheten, och satsa på att lära sig gruppdynamik.  Det hävdar forskaren Åsa Lundquist Coey i sin nya bok, Samspel och rävspel.

Läs mer på Kvalitetsmagasinets webb

Bra vanor som goda chefer har

Förmåga att lösa konflikter ligger i topp när affärssajten fastcompany listar önskvärda egenskaper hos chefer.

Läs mer på tidningen Du & jobbets webb

Flexibelt jobb lockar unga

Möjligheten till flexibelt arbete har blivit det främsta vapnet i jakten på unga talanger. Det visar en stor internationell undersökning.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Så undviker du projektkyrkogården

Många projekt blir inte som man tänkt sig vare sig det gäller kostnad, effekt eller leverans i tid. I boken ”Mot olika mål”, försöker författarna reda ut varför många projekt misslyckas och varför de effekter man väntade sig inte kommer. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Var fjärde känner sig inlåst på jobbet

Runt var fjärde anställd upplever att de inte kan ta sig vidare till nya jobb. Ny forskning visar att de ”inlåsta” mår sämre än andra anställda.

Läs mer på Arbetsmiljöforum.se

Fem tips för att vinna en upphandling

I Sverige genomfördes 18 514 upphandlingar under förra året till ett totalt värde av över 600 miljarder kronor, visar Vismas Upphandlingsbarometer. 
Det är endast 31 fler upphandlingar än under 2016. Däremot har andelen överprövade upphandlingar sjunkit med över 20 procent. Visma ger här 5 tips på hur man vinner en upphandling. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Så fixar du bästa kickoffen

En kickoff är ett vanligt sätt att dra igång jobbhösten. Men samtidigt som en kickoff som är lyckad ger massor av ny energi kan en som är dåligt planerad snarare splittra gruppen. Här är tips på vad du som chef ska tänka på när det är dags att planera konferensen.

Läs mer på Ingenjörskarriär.se

Det vill unga ha av en arbetsgivare för att stanna

Unga i arbetslivet är osäkra på hur väl den egna kompetensen står sig på den framtida arbetsplatsen. Men inom den finansiella sektorn är framtidssynen mer positiv. Det visar en årlig rapport från det globala konsultnätverket Deloitte.

Läs mer på Civilekonomens webb

Sju tips för en piggare höst

I början av hösten är det många som längtar efter nya, sunda vanor. Arbetsliv guidar dig till en hälsosam höst.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Skunkjobb framgångsrecept för flera storföretag

Är du inte företagsledningens favorit och känner att dina idéer har motvind? Chansen är då stor att just dina tankar har framtiden för sig. Avgörande innovationer i storföretag som Astra, Ericsson och Google har ofta kommit fram på ren trots eller chans – så kallat ”skunkjobb” (skunkwork).

Läs mer på DN:s webb

Kontorshundar minskar stressen

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Och ännu fler ställer sig positiva till hundars närvaro på arbetsplatsen. 

Läs mer på Kvalitetsmagasinets webb

Utmaning hitta chefer till offentlig sektor

Offentligt anställda är mer negativa till att bli chefer än vad privatanställda är. Det visar en ny undersökning från Blocket Jobb i samarbete med Kantar Sifo.

Läs mer på tidningen Du & jobbets webb

Så skämtar du under framträdandet - utan att bli pinsam

Humor är ett fantastiskt verktyg för ett framgångsrikt framträdande. Men gränsen mellan succé och platt fall kan vara hårfin. Här är sex tips att tänka på för att inte bli pinsam.

Läs mer på Ingenjörskarriär.se

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.