Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

15 DECEMBER 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Ny chefsguide från Saco: så lyckas ni med kontorsomgörningen

Omgörning av kontoret är kanske den förändring som väcker mest känslor hos medarbetarna. Kontorsmiljön har stor betydelse för arbetsmiljön, organisationskulturen och medarbetarnas hälsa. Saco Chefsråd har tillsammans med Christina Bodin Danielsson, arkitekt och forskare vid KTH, tagit fram sju råd för omgörning av kontoret.  

Läs mer på Sacos webb

När prestationen på jobbet inte duger

Vilka är tecknen på att en anställd inte klarar sina arbetsuppgifter och vad ska chefen göra? Psykologen Christina Molnar ger råd i en känslig fråga.

Läs mer på tidningen Du&jobbets webb

Så lämnar du jobbet på jobbet

Är du en sådan som tar du med dig jobbstress hem? Du är inte ensam, men studier visar att beteendet gör dig ineffektiv i arbetet. ”Mitt råd är att ha en tydlig 'slut-på-dagen-rutin'”, skriver coachen Deborah Bright.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Mobilfria miljöer kan minska stressen på arbetet

Mer än hälften av svenska arbetstagare överväger ibland att byta jobb på grund av stress. Det visar Skanskas undersökning Säkerhetsbarometern. I den kommer det också fram att var fjärde känner så varje månad. En bidragande faktor till stress är mobiltelefonen.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Tillit till chefen får oss att lättare acceptera förändringar

I arbetslivet pågår ständiga omorganisationer och andra förändringar som kräver vårt engagemang. Nu visar en avhandling att om vi känner förtroende för chefen och våra kollegor är vi bättre rustade att ta oss an nya utmaningar.

Läs mer på tidningen Arbetsliv

Fler svenska företag vill kolla upp din bakgrund

Allt fler arbetsgivare efterfrågar bakgrundskontroller på personer som söker anställning. På USA-marknaden väljer 90 procent av bolagen att göra en screening, och nu märks samma tendens på vår marknad.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Få kvinnliga chefer anmäler sextrakasserier

Sedan oktober har tiotusentals svenska kvinnor i olika branscher skrivit under upprop mot sexuella trakasserier under #Metoo. Kvinnor på höga chefspositioner kan vara mer utsatta än andra. - Kvinnor högt upp på karriärstegen kan vara oroliga för att mista sin position och är därför inte så benägna att anmäla sexuella trakasserier till överordnad chef, säger Jaime Aleite, ombudsman på Civilekonomerna.

Läs mer på tidningen Civilekonomen

Kollegorna kunde HLR - räddade hans liv

I fyra till fem minuter låg Fares Youssef livlös på fabriksgolvet. I dag är han tillbaka på samma golv tack vare tre kollegor. Själv minns han inget. Maria Liefvergren, som var en av de tre, minns allt.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Starta helgen med tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Övriga chefsnyheter

Civilekonomen: Så får du andra att göra som du vill att de ska göra

Veckans Affärer: Fixar du de här 20 grunderna kan du få jobb som chef

Vd-tidningen: Rekrytering som ger bitter eftersmak

Ingenjörskarriär: Passiv rökning kan ge utslag i cannabistester

Jusek: Vad gäller när myndigheter flyttar?

 

Chefsnyheterna önskar alla läsare en skön julhelg med god återhämtning och ett gott nytt år 2018! Nästa nummer kommer 19 januari. 

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.