Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

15 JUNI 2018

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Så stärker UGL ledarskapet

UGL gör chefer till bättre ledare – på bara fem dagar. Det visar utvärderingen av Sveriges två största ledarskapsprogram som genomförts av Karolinska institutet. Framför allt påverkades de kvinnliga ledarna.

Läs mer på tidningen Lag & Avtals webb

Så attraherar du morgondagens arbetskraft

Det framtida behovet av arbetskraft är stort. Kommuner och landsting beräknar att de behöver rekrytera en halv miljon personer till 2025. Saco sammanförde Sacos Chefsråd med unga personer från Saco Studentråd på väg ut i arbetslivet och konsultföretaget Framtidsverket, för att diskutera hur arbetsgivare ska agera för att attrahera framtidens arbetskraft. Här är faktorerna som de unga lyfter inför sitt val av arbetsgivare.

Läs mer på Saco.se

Trevliga kvinnor får mindre i lönekuvertet än trevliga män

Det kan löna sig för en man att vara trevlig. Män får mer i lönekuvertet jämfört med kvinnor när en arbetsgivare ska värdera egenskaper, förknippade med värme, visar forskning från Mittuniversitetet. Studierna utgår från tidigare internationell forskning som visat att ”karriärkvinnor” uppfattas som mindre kompetenta som mödrar.

Läs mer på Forskning.se

Stärk din trovärdighet i tre steg

Trovärdighet på jobbet gör det lättare att positionera sig, visa upp sina förmågor och utvecklas i karriären. Viktigaste aspekten är hur du använder språket.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

7 tips för en stressfri semester

Johan Mellnäs och Lisa Markström på arbetsmiljöorganisationen Prevent delar här med sig av tips på hur man gör för att undvika stress under semestern. Att få ordning på och reda på saker och ting, skapa överblick och ta bort orosmoment är enligt dem grunden till en lyckad semester. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

79 misstag som kan ge dig framgång

I USA har trenden med så kallade ”fuck-up-nights” vuxit sig stark de senaste åren. Det handlar om att dra lärdomar av andras misstag. En ny bok tar första steget och bjuder på 79 misstag. 

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Stanfordprofessorn: Avskaffa kontoren - låt de anställda jobba hemma

Kontoret är en stökig miljö som gör oss betydligt mindre effektiva än när vi distansarbetar. Det hävdar Stanford-professorn Nicholas Bloom efter ett tvåårigt experiment vid gigantiska kinesiska resebyrån Ctrip.

Läs mer på tidningen Veckans affärers webb

Så lyfter du dig själv - och karriären

Känner du dig omotiverad att gå till jobbet på morgnarna? Du är inte ensam. En global Gallup-undersökning visar att bara 13 procent av de anställda säger sig vara engagerade i sitt jobb.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Chefer: så här leder ni millennials bäst

Snart kommer 60 procent av arbetskraften i Sverige att bestå av millennials. Något som chefer måste anpassa sig till. Det menar iallafall Foucauld Guerin som har studerat generationen ute på arbetsplatserna. ”Chefer måste förstå vad den generationen behöver”, säger han.

Läs mer på tidningen Metros webb

Sjukfrånvaron ökar bland unga

Sjukfrånvaron minskar generellt, förutom bland unga i åldrarna 16–25 år. Det visar AFA Försäkrings årliga rapport över godkända arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Jobbmöten online ska ersätta flygresor

Allt fler organisationer drar ner på jobbresor för att i stället övergå mer till nätbaserade mötesformer. På så vis kan både klimatavtryck och kostnader minskas – men utvecklingen ställer nya krav.

Läs mer på DN:s webb

Unga lär äldre genom omvänt mentorskap

Mentorskap innebär att en erfaren person stöttar en oerfaren. Ofta betyder det att en äldre stöttar en yngre, men på Sveriges Radio är det tvärtom. Under våren har 20 anställda deltagit i ett omvänt mentorprogram där de unga har haft personer ur ledningen som adepter.

Läs mer på DN:s webb

Fem tips på sommarpratare

Här kommer några tips på sommarpratare som är intressanta ur ett chefs- och ledarskapsperspektiv: 16 juli: Anders Thornberg, Rikspolischef, 22 juli: Inge Thulin, vd 3M, 23 juli: Beatrice Fihn, chef för ICAN,17 augusti: Olof Röhlander, författare och föredragshållare 18 augusti: Sara Danius, fd ständig sekreterare Svenska Akademin.

Läs mer på Sveriges radios webb

Övriga chefsnyheter

Lag & Avtal: Parterna överens om strejkrätten

P4 Norrbotten: Därför ska du vara stolt på jobbet

Vd-tidningen: Renässans för "Riv pyramiderna"

Tidningen Karriär: Bill Gates fem boktips inför sommaren

Vd-tidningen: Tre tips för att lyckas med digitaliseringen

 

Nu tar Chefsnyheterna sommarlov och återkommer med ett nytt nummer 31 augusti. Vi önskar alla läsare en härlig sommar med skön avkoppling!

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.