Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

16 JUNI 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Människan i centrum för ny ledarskapsstandard

Nyligen släpptes en svensk standard som visar på de affärsmässiga fördelarna med att fokusera på människan i en organisation. Den vänder sig till VD:ar, ledningsgrupper och styrelser och handlar om allt från mångfald till tillgänglighet.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Osämja på jobbet bakom sjukskrivningar

Anmälningarna om kvinnor som mår dåligt på jobbet till följd av stress, mobbning och konflikter på jobbet fortsätter att öka. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Dina obehagliga mejl kan ses som en krigsförklaring

Dåligt formulerade mejl öppnar för paranoia – inte minst om de kommer från en överordnad. Hur undviker man att konstruktiv kritik tolkas som en krigsförklaring? Här är några konkreta tips.

Läs mer på Ingenjörskarriar.se

Tre vanliga ursäkter - och hur du hanterar dem

Har du punkter på din att-göra-lista som hängt med så länge så de börjat samla damm? Har du medarbetare som slirar på sina uppgifter och inte gör det ni kommit överens om? Då känner du säkert igen dig i de vanligaste ursäkterna. Här är tipsen för hur du kan hantera dem.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Mer frihet och mer stress med nya digitala arbetsmiljön

Om gränserna mellan jobb och fritid suddas ut, när är vi egentligen lediga? Fackförbundet DIK har frågat sina medlemmar hur deras digitala arbetsmiljö ser ut och hur den påverkar deras liv. 

Läs mer på DIK:s webb

Konflikter misstas ofta för mobbning

Det är inte alltid nödvändigt att utreda upplevelser av att vara utsatt för kränkande särbehandling. Ibland kan det vara bättre med andra åtgärder, som medling, stödsamtal eller en arbetsmiljökartläggning, anser Thomas Jordan, arbetslivsforskare vid Göteborgs universitet.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Sommarstugan som arbetsplats allt vanligare

Sommar, sol och kortare arbetsdag? Många tjänstemän har tidigare kunnat plocka ut komp eller förskjuta arbetsdagen under sommarmånaderna. Men trenden vänder.

Läs mer på DN:s webb

Negativ trend för välbefinnandet

Akademiker mår sämre på jobbet. Samtidigt minskar deras löner i förhållande till icke-akademiker. Det visar en ny rapport från Jusek.
– Tyvärr värdesätter många arbetsgivare inte akademisk kompetens tillräckligt, säger Daniel Lind, samhällspolitisk chef.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Arbetsdomstolen prövar ett mål om sextrakasserier

Sexuella trakasserier får ett allt större fokus, både internationellt och i Sverige. Sedan några år tillbaka har Diskrimineringsombudsmannen, DO, och facket skarpare lagar till hands.

Läs mer på DN:s webb

Psykologen: 7 saker som gör att folk litar på dig direkt

Nyckeln till att få folk att lita på dig är att vara autentisk. Här är 7 saker som får andra att se dig som autentisk och lita på dig, enligt psykologen Anne Grefberg.

Läs mer på tidningen Veckans Affärers webb

Chefer sommarpratar

Nu släpps listan över årets sommarpratare i P1. Här är några tips för dig som är intresserade av ledarskap: Birgitte Bonnesson, 13 juli, Johan Kuylenstierna, 21 juli, Rune Andersson, 28 juli,  Barbro Ehnbom 7 augusti, Percy Nilsson 14 augusti och Ann-marie Begler, 15 augusti.

Läs mer på SR:s webb

Övriga chefsnyheter

Veckans Affärer: Här är 8 välbetalda jobb för dig som inte gillar stress

Du & Jobbet: Så kan arbetsgruppen fungera bättre

Suntarbetsliv: Morgans mission är att göra det lättare att förebygga mobbning

Veckans Affärer: Nu kan du mobilsurfa fritt i hela EU - men det finns 4 problem

 

Nu tar Chefsnyheterna semester och återkommer den 25 augusti. Vi önskar alla läsare en skön sommar med möjlighet till vila och återhämtning. Passa gärna på att tipsa dina vänner och kollegor om att starta hösten med en prenumeration på Chefsnyheterna. 
www.saco.se/chefsnyheterna

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.