Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

16 MARS 2018

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Flexibla arbetstider får oss att jobba mer

Tjänstemän upplever det ofta som en förmån att kunna bestämma när och var de jobbar. Samtidigt tar många frivilligt på sig att ständigt vara nåbara som ett sätt att betala tillbaka samt visa att man sköter sitt jobb. Det säger forskaren Nanna Gillberg som på uppdrag av Arbetsmiljöverket skrivit en rapport om gränslöst arbetsliv.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Delaktighet avgörande för trivsam arbetsplats

Delaktighet är avgörande för att en organisation ska fungera optimalt där medarbetarna trivs och är engagerade och där den digitala tekniken utnyttjas till fullo. Det har forskare vid Mälardalens högskola kommit fram till. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Så skaffar du dig bättre kontroll på dig själv

Feedback på jobbet handlar ofta om arbetet vi utför. Det är inte lika vanligt att få höra hur vi uppfattas som personer även om det är minst lika viktigt. Att ha en oklar självbild och inte vara medveten om sina signaler till omgivningen hämmar karriären.

Läs mer på Ingenjörskarriar.se

Belöning är mer än pengar på kontot

Lönesättning är en utmaning, både för nya och erfarna chefer. Men med rätt stöd och öppna samtal om lönekriterier och förväntningar kan du vara mer förberedd och få ett bättre resultat i slutänden.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Sju steg mot en jämställd arbetsplats

Arbetslivspanelen Manpower Work Life visar att mer än var tredje svensk tycker att arbetsplatsen blivit bättre efter höstens #metoo-upprop. Och den synen delas av både kvinnor och män. Här ges 7 tips på hur man får en jämställd arbetsplats. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Ny forskning: Chefer duckar för pensionsfrågan

Många chefer låter bli att prata med sina äldre medarbetare om när de vill gå i pension. Orsaken är en osäkerhet över arbetsplatsens ekonomi och kompetensbehov – och att frågan inte ingår som en del i utvecklingssamtalet.

Läs mer på Chefstidningens webb

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland fackförbundet Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Här är jobbannonsen som lockar mest

En klassisk platsannons står sig bäst. Det konstaterar Annika von Hofsten på teknikkonsultbolaget I3tex, som för ett och samma jobb skrev tre annonser med helt olika stil och formuleringar och lade ut. Responsen var förvånande.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Vab-uttaget är viktigare för din karriär än du tror

Vab påverkar den egna karriären. Om man tar ut 100 vab-dagar under barnens uppväxt minskar chanserna att bli chef med så mycket som 30 procent. Under 2017  togs 62 procent av dagarna ut av kvinnor och 38 procent av män. Om man ska ge kvinnor och män lika stora chanser att göra karriär är detta en ohållbart stor skillnad, skriver Göran Arrius, ordförande Saco, i debattartikel. 

Läs mer på tidningen Dagens Samhälles webb

Hård konkurrens om semesterveckorna

Konkurrensen om semesterveckorna är hård. De flesta vill ta ledigt vecka 29, 30 och 31, vilket i år motsvarar 16 juli-5 augusti. Det visar en ny Sifoundersökning. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Diskutera med andra chefer på LinkedIn

För dig som är intresserad av chef- och ledarskapsfrågor har Saco startat en grupp på LinkedIn.  Här kan du diskutera dessa frågor fritt med 400 andra chefer.

Gå med i gruppen

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.