Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

16 SEPTEMBER 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Branscherna där robotar tar över

Hotellreceptionist, butiksbiträde och lastbilschaufför. Det är bara några av jobben där robotar lika gärna skulle kunna ta över redan nu. – Hälften av alla jobb i Sverige kan vara ersatta av robotar om 20 år, säger Ashkan Fardost, digitaliseringsexpert.

Läs mer

Att sätta lön - ett interaktivt seminarium

Att sätta lön är kanske den svåraste uppgiften för dig som är chef. Välkommen till Sacos seminarium om lönesättning som bygger på improvisationsteater och övningar. Du som deltagare får delta aktivt och är med och formar seminariet med dina erfarenheter och frågeställningar. Seminariet ges 23 november och 30 november. 

Läs mer och anmäl dig i Sacos kalendarium.

Så gör du ett gott intryck

På mindre än en sekund skapar den du möter en uppfattning om hur du är. Det första intrycket avgör om den andra personen omedvetet letar efter goda eller dåliga egenskaper – allt för att förstärka den första uppfattningen han eller hon har fått av dig. Angela Ahola, doktor i psykologi, vet hur du gör ett gott intryck.

Läs mer

Så hanterar du motstånd vid förändringsprocesser

Förändringsprocesser innebär inte sällan att organisationen upplever ett visst motstånd från medarbetarna. Hur kan man vända situationen till något positivt och utvecklande för verksamheten?

Läs mer på Motivation.se

Fem viktiga steg mot försoning efter jobbkrisen

Stridigheter på jobbet slår ofta hårt mot hela verksamheten. Men det finns hjälp att få om din arbetsplats drabbats av en konflikt som gör det svårt - och i vissa fall omöjligt - att fortsätta arbeta tillsammans.

Läs mer på Ingenjörskarriar.se

Förmågan som är mest avgörande för framgång

Varken rika föräldrar och hårt plugg kan hjälpa dig till framgång lite mycket som den här medfödda förmågan, visar en jättestudie.

Läs mer på tidningen Veckans Affärers webb

Musik bra för samarbetet

Många butiker och restauranger spelar musik för att öka sin försäljning. Nu kommer rön som visar att musik också kan göra samarbetet på arbetsplatsen bättre.

 

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Därför mobbar chefen sina bästa anställda

Vissa chefer kan känna sig hotade av starka medarbetare, vilket i sin tur ofta leder till mobbning. Det visar en ny studie från Wake Forest University School of Business i USA.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Chefens stöd - en väg ut ur beroendet

Anställdas alkoholmissbruk är en känslig fråga. Hur ska du som chef agera när en anställd inte kan sköta sitt jobb och du misstänker missbruk?

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Försäkringskassan: Många överskattar läkarintygens betydelse

Andelen som inte får sjukpenning eller sjukersättning har ökat till de högsta nivåerna på flera år. Under årets första halvår var det drygt 17.000 personer som nekades eller som blev av med sin sjukpenning. Nästan 5.200 fick avslag på sin ansökan om sjukersättning.

Läs mer på DN:s webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.