Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

17 APRIL 2015

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Att sätta lön - guide för dig som är chef

Alla kan inte vara nöjda med sin lön, men målet är att alla, inklusive du som chef, ska vara nöjda med hur lönesättningen har gått till. Saco har tagit fram en guide för dig som ska sätta lön – vad du behöver tänka på och vad du ska efterfråga från din arbetsgivare för att du ska få rätt förutsättningar att lönesätta på ett så bra sätt som möjligt.

Läs mer på Saco.se

Att värdera medarbetares prestationer

Saco har gett Stig Blomskog, forskare i nationalekonomi vid Södertörns högskola, i uppdrag att undersöka hur chefens värdering av medarbetares prestationer går till i praktiken. I en rapport visar han att det finns en metod som kallas parvisa jämförelser och som kan underlätta processen.

Läs mer på Saco.se

Seminarium: Chefen och lönesättningen

Det finns fortfarande några platser kvar på Sacos seminarium om lönesättning - med chefen i fokus - på tisdag den 21 april 9-11.30. Först till kvarn! Seminariet kommer också att webbsändas. 

Läs mer och anmäl dig på Saco.se

Alexander Beck, utredningschef Civilekonomerna

Chefsbrist hotar när ekonomer nobbar ledarskap

Färre unga ekonomer blir chefer. Enligt Alexander Beck, utredningschef på Civilekonomerna, kan det leda till chefsbrist i framtiden. Dessutom förlorar de unga ekonomerna själva på att välja bort en chefsposition.

Läs mer på SvD Näringslivs webb

12 300 chefer: Så höjde vi vår lön

Kvinnliga ingenjörschefer fortsätter att byta jobb oftare än sina manliga kollegor. Det visar färsk statistik från Sveriges Ingenjörer.

Läs mer på Ingenjörskarriär.se

”Chefer måste ta ansvar för ökande psykiska ohälsan”

Sjukfallen i psykisk ohälsa ökar kraftigt. Höga krav, otydliga roller och dåligt ledarskap på arbetsplatserna är viktiga förklaringar. Nu måste cheferna ta ansvar för en bättre arbetsmiljö, skriver åtta forskare på DN Debatt. 

Läs mer på DN.se

Replik från fackliga organisationer: ”Kraftfullare föreskrifter från Arbetsmiljöverket behövs”

Saco, LO och TCO svarar på artikeln ovan om samband mellan arbetsförhållanden, psykisk ohälsa och sjukskrivning: "Vi från de fackliga centralorganisationerna har länge sett dessa samband, och har under många år begärt föreskrifter från Arbetsmiljöverket inom det psykosociala området."

Läs mer på DN.se

Så leder du medarbetare på distans

Möjlighet att distansjobba underlättar för många tjänstemän. Men hur hanterar man som chef att inte se vad medarbetarna gör? 

Läs mer på tidningen Karriärs webb

En av tre kan tänka sig byta karriär efter 65

En tredjedel av svenskarna kan tänka sig att fortsätta arbeta efter att de fyllt 65 år och 19 procent av de som fyllt 65 år jobbar i dag, enligt en ny undersökning.

Läs mer på DN Ekonomi

Orättvis behandling på jobbet kan göra dig sjuk

Hur du upplever dig behandlad på jobbet påverkar din hälsa. Det visar en ny avhandling i psykologi från Stockholms universitet.

Läs mer på Stockholms universitets webb

Risken att bli diskriminerad på jobbet har ökat

Enligt en undersökning bland 400 chefer i privat och offentlig sektor är det betydligt fler idag än för två år sedan som anger att ålder, funktionsnedsättning, könsuttryck eller etnicitet innebär risk för diskriminering.

Läs mer på tidningen Du&jobbets webb

Även en chef kan bli mobbad

Ett tuffare klimat på arbetsplatserna gör att mobbningen ökar inte bara mellan kollegor. Allt fler chefer vittnar nu om att de utsätts för såväl trakasserier som rena hot.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Så ska Sverige möta den digitala framtiden

Sverige står inför en digital tsunami och företagen behöver vässa sina digitala affärsvisioner. Samtidigt behöver fack och arbetsgivare hitta en gemensam strategi för att vidareutbilda anställda. Det anser Darja Isaksson som ingår i statsministerns Innovationsråd.

Läs mer på DN Ekonomi

Övriga chefsnyheter

SvD Näringsliv: Kultur lockar fram bättre chefer

Veckans Affärer: Vad chefer kan lära sig av gisslanförhandlare

CFO World: Är det lagom många på mötet?

Kvalitetsmagasinet: Bäst på talanger tjänar mest

Blekinge Tekniska Högskola: Kundengagemang gör företagen mer innovativa

Tidningen Karriär: Locka rekryterarna med rätt ord

 

Nästa nummer av chefsnyheterna kommer den 8 maj.

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.