Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

17 FEBRUARI 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Chefer om individuell lönesättning: svårt att sätta rättvis lön vid litet utrymme

Saco har i en ny undersökning frågat 32 lönesättande chefer om deras erfarenheter av individuell lönesättning. De vill sätta lön efter prestation och anser att de har bra koll på medarbetarnas prestationer. Men det är svårt att sätta en lön som upplevs som rättvis när löneutrymmet är litet. Det svåraste är att belöna dem som alltid presterar bra.

Läs mer på Sacos webb

Samla företagets stjärnor där de behövs mest

Tidigare har det varit en etablerad sanning att de mest framgångsrika företagen lyckas på grund av att de har de bästa medarbetarna. Nu visar en ny undersökning att företag överlag har ungefär lika stor andel talanger. Det som skiljer är hur de används.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Lär dig våga misslyckas

För många av oss är det svårt att acceptera misslyckanden. Det kan bero på att vi har mål som är viktiga för oss, så viktiga att de till och med har blivit något vi identifierar oss med. En ny guide visar att det kan vara kontraproduktivt om man ständigt försöker undvika att misslyckas. 

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Ministern: Lagen mot åldersdiskriminering är tandlös

Lagen mot åldersdiskriminering har inte gett något vidare resultat. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll erkänner lagens tandlöshet. ”Synen på äldre är en omöjlig ekvation och helt oacceptabel”, säger hon. 

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Bra ledarskap kan förebygga sömnstörningar

Bättre ledarskap och bra arbetsförhållanden kan förebygga sömnstörningar och förbättra arbetsförmågan, medan arbetsstress och orättvist ledarskap ökar risken för sömnstörningar, visar en undersökning från Arbetshälsoinstitutet i Helsingfors. 

Läs mer på Arbetshälsoinstitutets i Helsingfors webb

Nätterapi kan hjälpa utmattade

Kan internetbaserad terapi hjälpa personer som lider av stress och utmattning att få arbetslusten åter? Det ska forskare vid Linköpings universitet undersöka i en ny studie.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Vilken nytta ger kommunikativt ledarskap egentligen?

Hur skapar ett kommunikativt ledarskap värde i organisationer? Vad är värdet av att utveckla ledare i kommunikativt ledarskap? Det ska ett nytt forskningsprojekt vid Mittuniversitetet ta reda på. Projektet kommer att analysera utvecklingen i två större organisationer, Sandvik Machining Solutions och Volvo Group.

Läs mer på Forskning.se

Mät rätt nyckeltal och väx!

För att säkerställa tillväxt och utveckling behöver vd och ledningsgrupp ha koll på viktiga nyckeltal som påverkar verksamheten idag, men också följa de nyckeltal som kan påverka verksamheten långsiktigt.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Långvarig stress kan få hjärtat att brista

Det är inte bara olycklig kärlek som kan få hjärtat att brista. Långvarig stress kan utlösa sjukdomen brustet hjärta eller takotsubo. Sjukdomen har många likheter med hjärtinfarkt och drabbar nästan bara kvinnor. 

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Bill Gates: 3 kompetenser du behöver för att få framtidsjobben

Här är 3 grund-kompetenser som de flesta karriärer kommer bygga på i framtiden, enligt Bill Gates.

Läs mer på tidningen Veckans Affärers webb

Åtta saker som påverkar olycksrisken

Det är inte individuella förutsättningar som kön, ålder eller bakgrund som avgör vem som riskerar att råka ut för en arbetsolycka. I stället handlar det om vilket yrke man har, vilken bransch man jobbar i och vilka arbetsuppgifter man utför. Störst är olycksrisken när flera riskfaktorer sammanfaller.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Tipsa en chefskollega!

Uppskattar du att få senaste nytt om chef och ledarskap via Chefsnyheterna? Tipsa gärna en kollega eller bekant om att prenumera. Alla prenumeranter på Chefsnyheterna får dessutom 30 % rabatt på Blinkist.com 

www.saco.se/chefsnyheterna

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.