Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

17 JANUARI 2020

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

När det privata tar över på jobbet

Skilsmässa, dödsfall i familjen eller sjuka anhöriga. Alla människor råkar någon gång ut för kriser. Men hur agerar man som chef när ens medarbetare inte orkar med jobbet?

Läs mer på Chefstidningens webb

Konsten att göra det viktigaste

Hur undviker du som chef att drunkna i allt som ska göras? Svaret på frågan handlar om att strukturera och prioritera och alltid göra det viktigaste först, enligt effektivitetsexperten Catharina Sjögren.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Tipsen som får ditt nätverk att växa

De flesta vet att karriärnätverk är viktigt, men en viss ansträngning krävs för att hålla det levande. Här är tipsen för att få ditt nätverk att växa och bli användbart.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Sömnbrist kan vara skadligt för hjärnan

Sömnbrist kan leda till sämre hjärnhälsa, visar en studie från Uppsala universitet. Efter en sömnlös natt hade försöksdeltagarna förhöjda nivåer av ett protein som är en markör för Alzheimers sjukdom.

Läs mer på Expressens webb

Bättre möten om du flippar dem

Allt fler chefer vågar ha flippade möten. Enligt styrelseproffset Pär Lager kan resultatet bli effektivare möten som snabbare kommer till beslut.

Läs mer på Chefstidningens webb

Nya vanor måste få ta tid

Äta grönare, träna två gånger i veckan eller stressa mindre. Nytt år innebär ofta tankar om att börja leva mer hållbart. Men livsstilsförändringar sker sällan över en natt utan kräver motivation och uthållighet.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Dags att sträcka på sig

Sträck på dig och ta ett djupt andetag. En god hållning kan vara det som tar dig genom vintermörkret i år. Det kan dessutom medverka till att dina medarbetare gör detsamma.

Läs mer på Chefstidningens webb

Digitalisering ökar lönsamheten

I en ny rapport konstateras att verksamheter med en hög digitaliseringsgrad har högre lönsamhet per anställd jämfört med företag som är mindre digitaliserade.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Rätt ledarskap får fler att vilja jobba efter 65

Ledarskapet har stor betydelse för om medarbetare kan och vill stanna på jobbet efter 65. Det visar flera forskningsgenomgångar, och nu testar chefer i Helsingborgs stad en ny modell för att göra arbetslivet hållbart för alla åldrar.

Läs mer på tidningen Dagens Samhälles webb

Kvinnor jobbar hårdare än män för att höja lönen

Fler kvinnor än män arbetar aktivt för att höja sin lön, enligt en ny undersökning. - Alla borde intressera sig för att höja lönen. Och att kvinnor ser det som en viktig uppgift är glädjande, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Läs mer på tidningen Ingenjörens webb

25 steg för att göra kontoret mer klimatsmart

Lampor som står på dygnet runt, engångsbestick och flaskvatten. Det är några av kontorets miljöbovar. Här är 25 tips som hjälper dig att göra kontoret lite mer klimatsmart.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Tipsen som kan underlätta jobbresorna

Jobbresor kan vara både intensiva och mentalt utmattande. Här är tipsen som hjälper dig att hitta en bättre balans när du är på resande fot.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.