Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

17 MARS 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Nyhet: testa ditt löneläge

Har du koll på vad du tjänar jämfört med andra chefer? I Saco Lönesök kan du orientera dig med Sacoförbundens gemensamma chefslönestatistik. Nu finns en ny funktion på Saco.se där du kan testa ditt löneläge.

Testa på Saco.se

Chefer som mobbas saknar ofta stöd

Mobbning på arbetsplatsen drabbar även chefer men de har ofta svårt att få stöd. För att komma ur situationen väljer många chefer att sluta sitt arbete, visar en studie vid Karolinska institutet.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Azita Shariati, vd för Sodexo i Sverige, foto Henric Lindsten

Så gör du hinder till möjligheter i ditt ledarskap

Azita Shariati, vd för Sodexo i Sverige och aktuell med den självbiografiska ledarskapsboken ”Hela bilden”, pratar hellre om kompetens än om mångfald. Och om förmågan att förändra en organisation genom mod och ett öppet sinne. Här är fem exempel på hur Azita Shariati försöker se möjligheter istället för hinder i ledarskapet.

Läs mer på SvD:s webb

Sikta mot tydliga mål

Barn i skolan, idrottare och deltagare i ett projekt. Alla sätter vi mål för vårt arbete och våra ambitioner. Men hur gör man egentligen tydliga och realistiska mål och hur får man medarbetarna på jobbet att dra åt samma håll?

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Strömavhopp bland kommunchefer

På ett år lämnar var tredje enhetschef inom Personal och HR på kommunen sitt jobb, visar en rapport från Akademikerförbundet SSR. – Läcker upp till en tredjedel av chefskollektivet per år är det akut, säger förbundets förhandlingschef Markus Furuberg.

Läs mer på chefstidningens webb

Så blir du en hjärnsmart ledare

Det går att genomföra förändring utan att skapa onödig oro – om man har koll på hur hjärnan fungerar. Här kommer tips från Eva Hamboldt, expert på neuroledarskap.

Läs mer på tidningen CIO Swedens webb

"Så kan chefsjobb locka fler kvinnor"

För att locka fler kvinnor till chefsuppdrag måste chefsrollen moderniseras och förändras. Förutom möjlighet att kombinera karriär med familjeliv efterlyser morgondagens chefer ett utmanande arbete som bidrar till den personliga utvecklingen och som upplevs meningsfullt, skriver ordförandena i sex Sacoförbund.

Läs mer på SvD:s webb

Skillnader i livslön mellan kvinnor och män

Livslönen för manliga akademiker är i genomsnitt 16 procent högre än för kvinnliga. Det motsvarar 2,8 miljoner kronor (efter skatt). Här kan du se hur stora skillnaderna är i just din utbildningsgrupp.

Läs mer på Saco.se

Tio ledaregenskaper du gör bäst i att rensa bort

Det finns ledaregenskaper att sträva efter för att bli en bra ledare, men det finns också egenskaper som det är viktigt att rensa bort ur sin ledarstil. Den amerikanska företagartidningen Inc. har listat tio egenskaper du – och företaget – mår bäst av att slippa.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Sju tips för att tämja outsourcingföretaget

Var tydligt, kommunicera skriftligt, håll er till avtalet och ställ krav på dokumentation från leverantören. Då ökar chansen att bli en lycklig outsourcingkund.

Läs mer på CIO Swedens webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.