Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

18 DECEMBER 2015

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Ny forskning: Så påverkas vi av rädslan för att få sparken

Rädsla för att bli av med jobbet får konsekvenser både för enskilda anställda och för klimatet på arbetsplatsen. Det visar forskaren Lena Låstad i sin avhandling. Men med rätt strategi kan du undvika att otryggheten tar över.

Läs mer på DN:s webb

Jobba mer är framtidens utmaning

Utrikesfödda måste jobba mer och alla måste jobba längre. Det är utmaningen för att klara Sveriges ekonomi i framtiden, konstaterar Långtidsutredningen 2015 i sitt slutbetänkande.

Läs mer på Göteborgs-Postens webb

Storsatsning på ökad kunskap i arbetsmiljöfrågor

Svenskt Näringsliv, LO och PTK tar ett gemensamt krafttag och satsar 75 miljoner kronor på arbetsmiljöutbildningar under tre år. Målet är att fler chefer och skydds-/arbetsmiljöombud ska ges möjlighet att bredda och fördjupa sina kunskaper om förebyggande arbetsmiljöarbete. 

Läs mer på Afas webb

Varannan student jobbar gratis

Nära hälften av fackförbundet Juseks unga akademiker arbetar gratis för att få in en fot på arbetsmarknaden. Drygt en av tio även efter avslutade högskolestudier, visar en ny rapport. – Det här är helt orimligt, anser Juseks ordförande Sofia Larsen.

Läs mer på DN:s webb

Psykosociala arbetsmiljön sämre än någonsin

Den psykiska ohälsan är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Unionens nya arbetsmiljöbarometer visar att den psykosociala arbetsmiljön är sämre än någonsin och att det systematiska arbetsmiljöarbetet minskar på arbetsplatserna.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Unga mer svartsynta om arbetsmarknaden

Unga i Sverige har en ganska negativ syn på arbetsmarknaden. Sex av tio anser att det är svårt att få ett jobb. Och arbetsmarknaden upplevs mer otrygg i år än i fjol. Det visar en ny undersökning.

Läs mer på SvD:s webb

Öka kreativiteten på jobbet med lek

Arbetsgrupper blir mer kreativa om de får utrymme att leka. Viktigast är lekfullheten i vardagen, inte bara på personaldagar. Det visar färsk svensk forskning.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Nya krav för att minska risker med arbetstider

Allt fler rön visar att arbetstider kan vara hälsofarliga. Nyligen kom en studie som visade på skiftarbetets faror. Det gör att Arbetsmiljöverket nu ställer fler krav för att minska riskerna.

Läs mer på tidningen Du&Jobbets webb

Övriga chefsnyheter

SvD: Så slutar du skjuta upp saker på jobbet

Företagarna: Julklappar och julfest för anställda, vad gäller?

Tidningen Arbetsliv: Ett stort rum - nya kontorstrenden

DN: Knepen som maxar din ledighet 2016

Di: 7 misstag chefer gör som alla blir galna på

 

Chefsnyheterna önskar alla läsare en god jul och ett gott nytt år! Nästa nummer kommer den 15 januari. 

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.