Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

18 MAJ 2018

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Så lyckas du i chefsrollen

Att ha en roll på jobbet handlar inte bara om vad du gör på din arbetsplats. Det handlar också om omgivningens- och dina egna förväntningar. Är du chef finns en bestämd uppfattning om vad du ska ta för roll. Så här plockar du fram den.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Halva arbetsdagen går åt till mejl och telefonsamtal - chefen hårdast drabbad

Den moderna tekniken har på många sätt underlättat vår vardag. Men att ständigt vara tillgänglig kan göra oss ohälsosamt stressade, framför allt om samtal och mejl är jobbrelaterade. En grupp som särskilt ligger i riskzonen är chefer.

Läs mer på Svt:swebb

Så orkar du ta tag i de stora arbetsuppgifterna

Kicken vi får av att få bocka av saker på en att-göra-lista är svår att motstå, och därför är det lätt att ge mindre arbetsuppgifter allt för stort fokus. Men för att du ska känna motivation i jobbet håller det inte i längden att undvika större uppgifter.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Rysk robot rekryterar åt Ikea

Möbeljätten Ikea har tagit hjälp av en robot vid namn Vera för att hantera jobbansökningar i Ryssland. Med hjälp av maskininlärning kan roboten intervjua uppemot 1500 personer varje dag.

Läs mer på tidningen Dagens Industris webb

Få lyckas leverera projekt i tid

Många organisationer har fortfarande svårt att leverera sina projekt i tid, enligt budget och med realiserad nytta. Och en överväldigande majoritet lär inte heller av sina misstag. Dessutom är graden av agilitet låg trots att den anses som en viktig framgångsfaktor. Det framgår i en rapport om projektstyrning från KPMG och PMI. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Vredesutbrott mot kollegorna ger sämre sömn

Det är inte bara stress och hög arbetsbörda som kan leda till sömnlösa nätter. En ny studie visar att hur vi beter oss mot våra kollegor också påverkar nattsömnen.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Din personlighet avgör hur hemmajobbet blir effektivt

Vem som helst kan arbeta hemifrån, oavsett personlighet. Men för att vara så effektiv som möjligt gäller det att vara medveten om sin personlighet och att anpassa arbetet efter det, enligt Michael Segovia, utbildningsansvarig för personlighetstestet Myers-Briggs.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Vita äldre män är svenskarnas bild av en chef

En undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Ledarna visar att svenskens bild av en chef är en vit man i relativt hög ålder. Etta på listan är PG Gyllenhammar. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

SKL: Kommunerna saknar pengar för personal

Ska personaltätheten bibehållas till 2021 behövs 30 till 50 miljarder, enligt ny prognos från Sveriges Kommuner och Land

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Vila på helgen förebygger utmattningssyndrom

Långvarig stress kan leda till att man går in i väggen och blir sjukskriven. Men det är egentligen ganska lätt att undvika att drabbas av utmattningssyndrom. Enklaste sättet är att ta ledigt på helgen, säger Simon Kyaga, överläkare i psykiatri.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

5 kommande tekniktrender att hålla koll på

It-strategiföretaget Accentures årliga rapport Technology Vision 2018 visar att snabba tekniska framsteg stärker intelligenta företag men kräver ett drastiskt förändrat ledarskap. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.