Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

19 DECEMBER 2019

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Årets julklapp - var snäll mot dig själv

Att vara omtänksam och snäll mot kollegor får oss att må bättre på jobbet. Men för att julen inte bara ska bli en tid av stress och måsten är det minst lika viktigt att vara snäll mot sig själv.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Tio råd - så hanterar du konflikter bättre på jobbet

Har ni konflikter på jobbet ibland? Då är det som på andra arbetsplatser, konstaterar experten Lars Larsson. Men det går att lära sig hantera konflikterna och styra dem mot något vettigt.

Läs mer på tidningen Ingenjörens webb

Svenskar efterlyser mer feedback på jobbet

Att chefen ger feedback är en nyckelfaktor för medarbetarnas kompetensutveckling och arbetsglädje. Hela sju av tio skulle också önska mer återkoppling – positiv eller negativ – på jobbet, visar en ny undersökning.

Läs mer på Kvalitetsmagasinets webb

Militärt ledarskap kan lära näringslivet mycket

Varför är före detta officerare så intressanta att anställa i näringslivet? Vilka egenskaper är det som militären lär ut som uppenbarligen gör så stor nytta där? Joakim Blomgren, rådgivare till arméchefen kring utbildningsfrågor, ger sin förklaring.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Mät på rätt sätt - få ut mer

En bra medarbetarenkät kan hjälpa till att fånga vad medarbetarna verkligen tycker – en dålig enkät kan både överskatta och underskatta problem. Så för att få fram fakta måste du veta vad du vill mäta – och varför. Och resultatet måste tolkas i dialog med medarbetarna.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Så kan du hantera kollegans problem med alkohol

Blir jobbarkompisen för full på julfesten i år igen? Luktar hen sprit i fikarummet ibland? Alkoholproblem är vanligt, men ändå står du lätt handfallen när det drabbar en kollega.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Ta tag i din gamnacke och ömmande muskler

Har du gamnacke och ömmande muskler? Då är det hög tid att stärka kroppen på jobbet. Och det kan handla om allt från enkla förändringar till övningar som bygger upp styrka. Här är tips från Sveriges Ingenjörers träningsexpert.

Läs mer på tidningen Ingenjörens webb

Efter varslet: nu saknas 32 chefer på Arbetsförmedlingen

Nyligen sa Arbetsförmedlingen upp 34 chefer på grund av arbetsbrist. Nu har man plötsligt brist på chefer istället. Just nu finns 32 lediga chefstjänster att söka.

Läs mer på Chefstidningens webb

Omfattande åldersdiskriminering

Åldersdiskrimineringen på den svenska arbetsmarknaden är omfattande. Redan i 40-årsåldern minskar chansen att bli kontaktad vid rekrytering, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Tjänstemännens kompetensutveckling står och stampar

Åtta av tio tjänstemän vill ha kompetensutveckling på arbetsplatsen, men bara hälften så många får detDet visar en undersökning från Unionen, och resultatet i har sett likadant ut de senaste fyra åren.

Läs mer på tidningen CFO Worlds webb

34 minuter om dagen till it-strul

34 minuter om dagen. Så mycket arbetstid förlorar anställda i kommuner och regioner i snitt på it-strul. Krånglet kostar närmare 30 miljarder om året, enligt fackförbundet Visions beräkningar.

Läs mer på tidningen Du&jobbets webb

Allt fler varslas om uppsägning

Bristen på längre utbildning bidrar till att arbetslösheten fortsätter öka. För femte månaden i rad stiger arbetslösheten. Cirka 25 000 fler var inskrivna som arbetslösa vid arbetsförmedlingarna i slutet av november jämfört med samma månad i fjol, enligt Arbetsförmedlingen.

Läs mer på DN:s webb

Övriga chefsnyheter

Vd-tidningen: Tro på vad du säger och visa det

Du&Jobbet: Det lönar sig att vara snäll

Veckans affärer: Bill Gates boktips: 5 böcker för julledigheten

Ingenjörskarriar: Tipsen som kan minska ångest före, under och efter jobbintervjun

Vd-tidningen: Ikea har högst anseende i Sverige

 

Nästa nummer av Chefsnyheterna kommer den 17 januari. Alla läsare önskas en god jul med mycket vila och återhämtning. 

 

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.