Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna 19 februari

19 FEBRUARI 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Ledarskap säljer - men blir oftast tomt prat

Det finns en naiv övertro på ledare och ett så kallat starkt ledarskap. Ledarskap förväntas lösa alla möjliga problem och det finns en stor ledarskapsförbättringsindustri. Det skriver organisationsforskare Mats Alvesson på SvD Debatt.

Läs mer på SvD:s webb

Konsten att leda som generalist

Många chefer har en bakgrund som framgångsrika specialister. För att bli framgångsrik som chef och ledare måste man däremot utvecklas till en duktig generalist som får medarbetarna att växa. 

Läs mer på VD-tidningens webb

Kravet: Bättre kontakt mellan skola och företag

Var tredje student hittar inte ett jobb som matchar utbildningen – och många företag har svårt att hitta rätt kompetens på högskolan. Nu måste regeringen agera, kräver arbetsgivare och studenter.

Läs mer på DN:s webb

Här är chefernas värsta surdegar

Möteshantering, strategiarbete, omvärldsbevakning, vidareutbildning och administration. Det är chefernas värsta surdegar, visar en undersökning som tidningen Chef gjort. Den främsta orsaken är tidsbrist. Och att låta högarna växa på skrivbordet kostar i både energi och stress.

Läs mer på SvD:s webb

Därför mår vi dåligt av inomhusmiljön på jobbet

Vad är det i inomhusmiljön gör att människor mår dåligt på jobbet? För att få svar på den frågan tar forskare i Umeå hjälp av medarbetare som får visa var de upplever besvär.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Tillfällig chef - plötsligt är det din tur

En språngbräda i karriären eller en praktisk lösning? Att hoppa in som tillfällig chef kan vara både omtumlande och lärorikt. Så var beredd ...

Läs mer

Sociala medier stör din sömn

För mycket kattvideor, selfies och lajkande kan vara dåligt för nattron. Särskilt om du gör det på natten i stället för att sova. Det har forskare vid universitetet i Pittsburgh kommit fram till.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

"Låt kontorsanställda städa sina kontor själva"

Att låta kontoranställda som sitter vid datorn hela dagarna städa sina rum själva är ett drastiskt sätt att skapa mer variation i arbetet och minska andelen belastningsbesvär. Det säger Svend Erik Mathiassen, professor vid högskolan i Gävle, som på uppdrag av Arbetsmiljöverket gjort en studie av fysisk variation i arbetet. 

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Nöjda anställda sjukskriver sig mer sällan

Den som är nöjd med sin arbetsplats räknar med att mer sällan behöva sjukanmäla sig. Det bekräftar Sveriges Företagshälsors senaste Jobbhälsobarometer.

Läs mer på DN:s webb

Så hjärtsäkrar du arbetsplatsen

Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp. Bara 500 av dem överlever. Nu kan arbetsplatser som vill förbättra hjärtsäkerheten hämta stöd i en ny standard. Hjärtstartare, utbildning och bra rutiner är viktiga komponenter.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Fler chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.