Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

19 JANUARI 2018

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Lång föräldraledighet hinder för karriären

En ny rapport från Saco visar att manliga akademiker har 66 procent större chans att bli chefer än kvinnliga akademiker. Till stor del beror det på att kvinnor är mer frånvarande från arbetsmarknaden.

Läs mer på Sacos webb

Ökat ansvar för cheferna - anmälningarna om stress ökar

Våren 2016 fick landets chefer ett ökat ansvar för att medarbetare inte ska fara illa psykiskt på sin arbetsplats. Antalet anmälningar om alltför stressig arbetsmiljö har ökat markant sedan dess.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Var tredje vill ha mer stöd från chefen

Förhållandet till chefen spelar stor roll för hur vi trivs på jobbet. Kommunikation, tydlighet och känslan av rättvisa är viktiga ingredienser. Men i en undersökning svarar var tredje anställd att de sällan eller aldrig får stöd från chefen när arbetet är svårt.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Konsten att hålla bra möten

Mikromöten, gåmöten eller skypemöten. Variationerna är många och nya sätt att hålla möten öppnar ofta upp både kreativitet och tankeförmåga. Här ger fyra företag sina bästa tips.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Så plockar man bort chefen

Det går att driva helt platta företag, utan några chefer. Men det fungerar inte överallt, enligt Karin Tenelius erfarenhet. Snart kommer hon med en ny bok om lyckade och misslyckade försök.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Bra mix av kompetens behövs för att bedöma nya idéer

Det gäller att ha rätt mix av kompetenser för att bedöma nya idéer mer rättvist. Det menar forskaren Johan Netz som undersökt hur nya idéer bedöms i en screening-process. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

"Krävs bra ledarskap för att minska sjukfrånvaron"

Kunskapen om sjukfrånvaron bland privatanställda är för låg, men nu finns ny fakta i en rapport. Bland annat visar den att kvinnor har dubbelt så hög risk för sjukskrivning som män.

Läs mer på Svenskt Näringslivs webb Arbetsmarknadsnytt

"Lysande framtid för co-working"

Ulf Boman, framtidsstrateg på Kairos Future, menar att kontorstrenden ”coworking” är här för att stanna. Detta på grund av att digitaliseringen skapar behov av att träffas. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Företagsledningen hackas på 10 minuter – är de den svagaste säkerhetslänken?

IT-hoten mot företag och organisationer har ökat och attackerna riktar sig i allt högre utsträckning mot personer i företagsledningen. En studie som företaget NTT Security gjort visar att enbart 30 procent bland svenska företag har en formell informationssäkerhetspolicy på plats. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Experternas bästa tips: Så blir du hittad på Linkedin

Mats Kullenberg, vd för Dreamwork, och Linda Björck, Linkedinexpert, vet hur du ska göra för att bli synlig för arbetsgivare och hittad av rekryterare. Vi har sammanfogat deras expertis till tio tips som optimerar din Linkedin-profil.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Arbetsgivare okunniga om regler mot diskriminering

Arbetsgivares ansvar enligt diskrimineringslagen skärptes för ett år sedan. Nu visar en undersökning från DO att färre än hälften av arbetsgivarna känner till lagändringen.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Erfarenhet är hetaste chefskompetensen

Företagen letar i första hand efter erfarna högskoleutbildade chefer som kan arbeta självständigt och som är bra kommunikatörer. Det visar en undersökning som utbildning.se gjort.

Läs mer på tidningen CFO Worlds webb

Bättre arbetsmiljö i privat driven vård och omsorg

Privat vård och omsorg har bättre arbetsmiljö än offentlig verksamhet. Det visar Jobbhälsobarometern, som Sveriges företagshälsor gjort. 

Läs mer på DN:s webb

Golf och ridning klart för friskvårdsbidrag

Ridsport och golf ska omfattas av friskvårdsbidraget, det meddelade skatteverket under måndagen efter en historisk dom i Högsta förvaltningsdomstolen.

Läs mer på Göteborgspostens webb

Så får du in mer motion i vardagen

Vi är gjorda för att få njutning och energi av att röra oss. Om vi inte använder vår kropp så förtvinar inte bara den, utan också vår hjärna, skriver kiropraktorn Martin Fransson. Här är hans tips för rörelse under arbetsdagen.

Läs mer på tidningen Du&jobbets webb

Därför ska du spana på trender

Känner du åt vilket håll vinden blåser? Inom näringslivet måste man hålla koll på vad som händer i världen och hur samhället och marknaden utvecklas. Det kallas för trendspaning eller omvärldsanalys, och handlar i grunden om att förbereda sig för förändringar och omdaningar. 

Läs mer på Motivation.se

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.