Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

2 FEBRUARI 2018

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Så får du tyst på din inre kritiker

Märker du att du ofta är för hård mot dig själv? Den inre kritikern gör att vi bara ser misslyckanden och inte det vi faktiskt gör bra. Något som i sin tur får oss mer stressade. Den goda nyheten är att det går att träna upp sin självmedkänsla.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Chefsmobbning vanligast i statlig sektor

Chefer som anklagas för att mobba medarbetare får bättre hjälp av sin arbetsgivare än chefer som själva utsätts. Det visar en färsk studie från Karolinska institutet.

Läs mer på Chefstidningens webb

Trista möten kostar miljarder - så undviker du dem

Trista, dåliga och långrandiga möten på jobbet kostar näringsliv och offentlig verksamhet miljarder varje år. – Alla anställda behöver utbildas i att hålla möten och ha spelregler för hur möten ska gå till, säger Sylvia Nylin, vd på organisationen Svenska möten.

Läs mer på DN:s webb

Gå ner i arbetstid gör dig mer stressad

Endast tre av tio som jobbar deltid anser att deras arbetsbörda har minskat, visar en ny undersökning från fackförbundet Unionen. 

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Vardagsmotion ger oanade hälsovinster

Vinsterna med fysisk aktivitet på låg intensitet, som att stå, gå eller utföra hushållssysslor, kan vara större än man tidigare trott. Genom att ersätta en halvtimmes stillasittande om dagen med vardagsaktivitet minskar risken att dö i hjärt–kärlsjukdom med 24 procent, enligt en studie från Karolinska Institutet.

Läs mer på Forskning.se

Kamprad var mästare i beröringens ledarskap

Han kramade tusentals och hoppades kunna krama tusentalet till. Den stora frågan är om den där beröringskänslan dör med Ingvar Kamprad eller om IKEA fortfarande kan vara som en kämpande småländsk familjefirma, skriver Ingvar Kamprads biograf Bertil Torekull.

Läs mer på Dagens Industris webb

En sömnlös natt försämrar kvinnors arbetsminne

En studie på en grupp unga vuxna visade att arbetsminnet försämrades markant efter en sömnlös natt – men bara för kvinnorna. Vad värre var: kvinnorna verkade helt omedvetna om att de hade en tillfälligt nedsättning av denna viktiga förmåga.

Läs mer på Forskning.se

"Återanvänd 80-talet, HR!"

Vi ser 80-talsbegrepp komma tillbaka i HR. Och visst kan vara en bra idé att återanvända beprövade tankar och idéer. Kom bara ihåg att förutsättningarna är nya, skriver trendspanarna och debattörerna Magnus Dalsvall och Kjell Lindström.

Läs mer på Akademikerförbundet SSR.s webb

Nytt verktyg för att förebygga sexuella trakasserier

Make Equal Analytics är ett enkätverktyg som kan användas för att undersöka om det förekommer sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Utifrån resultatet får användaren förslag på åtgärder.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Pensionen främsta skälet att välja bort deltid

Rädslan för en lägre pension är det viktigaste skälet för de som väljer bort deltid, enligt en rapport från PTK. Uträkningar pekar dock på att deltidsarbete under en begränsad period inte påverkar pensionen i så stor utsträckning.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Optimismen slår rekord bland företagsledare

Optimismen bland världens företagsledare skjuter i höjden. Aldrig tidigare har de varit så hoppfulla inför utsikterna för ekonomisk tillväxt.

Läs mer på tidningen Driva Egets webb

Ny novellsamling med anställningsintervjun i fokus

Få du handsvett och hjärtklappning av anställningsintervjuer? Det är inte helt ovanligt. Situationens förhoppningar och påfrestningar har nu porträtterats skönlitterärt i novellsamlingen Vi hör av oss av Jacob Sundberg, affärsutvecklare på Nässjö Näringsliv

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.