Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

2 JUNI 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Unga tar inte hjälp av chefen

Unga i arbetslivet ser sig som solospelare med eget ansvar för att arbetsbördan är rimlig. De skulle behöva en mentor för att komma in i arbetet på rätt sätt, anser forskaren Maria Boström.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Olika ledarstilar behövs på olika chefsnivåer

Gruppchefer är bäst på relationer med medarbetarna. Högre chefer, som vd:ar, är bäst på förändring. Mest strukturerade är mellancheferna. Det visar en ny undersökning där chefer fått skatta sitt eget ledarskap.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Allt fler anställda övervakas på jobbet

GPS-positionering, e-mailbevakning och kartläggning av politiska åsikter. Allt fler arbetstagare utsätts för integritetskränkande övervakning på arbetsplatsen, visar en kartläggning från Saco. – Utvecklingen går åt fel håll. Sverige behöver en samlad lag som skyddar de anställdas integritet, säger Sacos ordförande Göran Arrius

Läs mer på Sacos webb

Så blir du mer uppskattad på jobbet

Feedback på det egna arbetet är otroligt viktigt – men många får ingen egentlig återkoppling från sin chef. Är alla nöjda med din insats? Det är lätt att bli paranoid, men här är fem tips som gör att du uppskattas mer på jobbet.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Personlighetstest - så gör de mest nytta

Personlighetstester har blivit ett allt vanligare verktyg vid rekrytering. Rätt använt kan de ge en mer rättvisande bild av en arbetssökande än intervjuer och referenser. Men många arbetsgivare använder testresultaten som diskussionsunderlag, vilket kan leda till felrekryteringar.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Säg upp rätt - sju råd från advokaten

Ett av arbetsgivarnas vanligaste misstag vid uppsägningar av personliga skäl är bristfällig dokumentation. ”En felaktig uppsägning kan bli kostsam för arbetsgivaren”, säger Pia Attoff, advokat.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Nej, mammor diskrimineras inte när de söker jobb

Trodde du att det är en nackdel att vara förälder när man söker jobb? Fel. Enligt ny forskning vid Stockholms universitet sker det ingen diskriminering mot vare sig mödrar eller fäder. I princip kallas kvinnor och män lika ofta till intervju.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Nio faktorer som kan få betydelse för framtidens arbetsmiljö

Hur kommer robotiseringen och den digitala revolutionen påverka våra jobb? Arbetsliv har med hjälp av Sveriges vassaste experter på området listat nio faktorer som kan få betydelse för framtidens arbetsmiljö och arbetsmarknad. 

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Ökad omstättning av vd:ar på grund av bristande etik

En global studie av vd-trender som Strategy & PwC gjort visar att allt fler ledare tvingas sluta sitt jobb på grund av bristande etik.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Satsning ska ge chefer bättre förutsättningar

Stadsdelen Centrum i Göteborg satsar sedan några år tillbaka på bättre förutsättningar första linjens chefer. Det administrativa stödet har ökat och cheferna kan få central hjälp med rekrytering och lokalfrågor. Många har fått ansvar för färre medarbetare. Förbättringarna bygger på forskningsprogrammet Chefios.

Läs mer på Suntarbetslivs webb

Varannan medarbetare plågas av hög arbetsbelastning

Åtta av tio har mått dåligt på jobbet på grund av psykosociala faktorer. Det visar årets upplaga av undersökningen Säkerhetsbarometern från Skanska.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Kvinnor tjänar mindre på att byta jobb

Det lönar sig att byta jobb – framförallt om du är man. Kvinnor tjänar inte lika mycket på att byta jobb som män, visar en ny rapport från IFAU.

Läs mer på Forskning.se

Tidiga beslut ökar chansen att jobba längre

Den som trivs med sitt arbete är mer benägen att fortsätta jobba långt efter att man fyllt 65 år. Vägen dit är att tidigt ta beslut om yrkeslivet som leder till ett stimulerande arbete, ofta som egen företagare.

Läs mer på DN:s webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.