Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

2 NOVEMBER 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Så blir ledarskapskursen effektiv

Ledarskapsutbildningar i all ära, men vad får människor att faktiskt ändra beteende? Övning, mejl-pepp och egen vilja är några svar.

Läs mer på Chefstidningens webb

Lämna inte sörjande kollega ensam

Hur bemöter man egentligen en kollega som har förlorat en nära anhörig? Inför mötet med sorg känner många svenskar sig osäkra, visar en undersökning. Nu skickar Svenska kyrkan ut ett stödmaterial för att hjälpa oss att börja samtala.

Läs mer på SVT:s webb

Rapporter om sexkränkningar bedöms öka

Tv-branschen försöker nu ta krafttag mot sexuella trakasserier. Men problemet finns i alla branscher och nu bedöms rapporterna om sextrakasserier på jobbet öka. - Genom att det lyfts fram nu, i många olika samhällssektorer och på många olika nivåer, tror jag definitivt att det kommer att bli en ökning av folk som vågar anmäla, säger Lena Granqvist, samhällspolitisk chef på Saco.

Läs mer på SvD:s webb

Så förebygger företaget stress

När medarbetare blir utbrända räcker det inte att bara skicka dem på lite mindfulness. Man måste gå till botten med problemen. Det säger biologen, arbetsmiljökonsulten och föreläsaren Mikael Rehnberg. 

Läs mer på tidningen Ingenjören

Så blir du som chef bättre på kommunikation

Chefer anser att de lägger 40 procent av sin arbetstid på återkoppling. Men mätningar visar att de i själva verket lägger 0–2 procent av sin arbetstid på kommunikation, enligt en ny bok.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Ny webbplats ska underlätta utlandskarriären

Att jobba utanför Sverige är en dröm för vissa – men beslutet väcker ofta flera frågor. Både innan, under och efter flytten. Nu finns arbetautomlands.se som samlar råd och information för den som funderar på att ta steget.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Vad är det som driver en vd?

Den årliga undersökningen som genomförs av mjukvaruföretaget Reforce International visar att svenska vd:ar inte drivs av pengar utan av utmaningar. 
Bara tre procent av vd:arna på 200 av landets största bolag ser pengar som drivkraft. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Dålig arbetsmiljö kostar miljarder varje år

164 miljarder kronor om året eller fyra procent av Sveriges bruttonationalprodukt. Det är prislappen för dålig arbetsmiljö, visar en unik internationell kartläggning som Arbetarskydd tagit del av.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Företag satsar inte på kompetensutveckling

Trots en stark konjunktur och goda ekonomiska förutsättningar har hälften av företagen i Sverige ingen budget för kompetensutveckling av sina anställda. Investeringarna för att utveckla personalens kompetens har minskat de senaste fem åren. Det här visar en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Läs mer på tidningen Ingenjörens webb

Så attraherar, utvecklar och behåller ni digital kompetens

48 procent av svenska företag anser att bristen på digital kompetens ökar. Samtidigt är medarbetare beredda att byta jobb om de inte får utvecklas digitalt. Det visar en undersökning från Capgemini och Linkedin. Här är deras sex råd om vad företag bör göra.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Hälften brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Hälften av alla arbetsplatser har brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Det visar Arbetsmiljöverkets granskning av 1 700 arbetsplatser.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Kvinnor 55+ friskast på jobbet

Allt fler känner obehag inför att gå till jobbet. Framförallt gäller det den yngre åldersgruppen, under 30 år. Minst sjukdagar har kvinnor över 55 år. Det visar den senaste Jobbhälsobarometern från Sveriges Företagshälsor.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Ta hand om företagets intraprenör

En entreprenör vet de allra flesta vad det är. Men vad är en intraprenör? Troligtvis inte den som syns eller hörs mest på jobbet – men kanske en av de viktigaste medarbetarna. 

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Hantera den digitala arbetsmiljö

Brister i den digitala arbetsmiljön orsakar mycket stress och onödiga kostnader. Nu kan du via Saco Play se ett seminarium på temat, med bland andra Jan Gulliksen, Professor i Människa-datorinteraktion på KTH. 

Se seminariet på Saco.se

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.