Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

2 SEPTEMBER 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Fri arbetstid kräver fasta ramar

”Jobba var och när du vill – bara du gör det du ska”. Låter kanske som något underbart, men vad innebär egentligen ”det du ska”? För att förtroendearbetstid ska fungera är tydlighet, ansvar och respekt det viktigaste.

 

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Få koll på beslutsfällorna

Du är inte så rationell som du tror. När vi till exempel ska göra ett viktigt vägval i yrkeslivet, agera på börsen eller bara är allmänt osäkra inför ett beslut är det lätt att råka ut för olika psykologiska fenomen och tankevurpor som kan ställa till det.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Yrkesstatus präglar vår människosyn

Yrkesstatusen har betydelse för hur vi ser på oss själva, men också hur vi bemöter andra. Medan de som har ett lågstatusyrke kan känna sig nedvärderade och osynliggjorda kan de med ett högstatusyrke uppleva sig pressade av att behöva leva upp till sin yrkesroll.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Så får du respekt som ny chef

Som ny chef är jag rädd att verka osäker. Hur ska jag agera för att visa pondus, seriositet och få respekt?

Läs mer i tidningen Civilekonomen

Så ska parterna minska sjuktalen

Regeringen har sagt ja till arbetsmarknadsparternas förslag om hur de höga sjuktalen ska sänkas. Förslaget innebär ökade satsningar på förebyggande arbetsmiljöarbete.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Lång återhämtning vid stress

Det tar tid att återhämta sig från problem orsakade av stress. Minnes- och inlärningssvårigheter består i mer än ett år.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Första tiden som chef avgörande

Dina första tre månader som chef kan avgöra hur fortsättningen blir. Använd tiden till att lyssna, lära och ställa nybörjarfrågor, råder ledarskapscoachen Bengt Kallenberg.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Så undviker du diskriminering när du rekryterar

Skilj mellan personligt och privat i anställningsintervjun, skriver Anna Rydbacken, regionchef på rekryteringsföretaget TNG.

Läs mer på Motivation.se

Skärpt lagstiftning ska minska diskriminering

Från och med årsskiftet måste arbetsgivare förebygga diskriminering som är kopplad till kön, könsidentitet, etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning. Det beslutade riksdagen nyligen.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Granska din idé med andras ögon

En idé, hur mycket du än brinner för den, kan bara utvecklas till en innovation om någon faktiskt är villig att betala för den eller använda den. Det säger Eva Swede, expert på affärs- och innovationsprocesser. Hon uppmanar därför alla idésprutor att noggrant analysera sin egen idé.

Läs mer på tidningen Entreprenörs webb

Beröm från chefen bra för hälsan

Om chefen visar uppskattning minskar risken att bli långtidssjukskriven. I synnerhet gäller det medarbetare som har sömnsvårigheter. Det visar en ny dansk studie.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

"Curlade 80-talister" bakom Migrationsverkets ineffektivitet

Migrationsverket har dalat i effektivitet sedan 90-talet. En orsak, enligt internrevisionens rapport, är 80-talisternas bortskämdhet.

Läs mer på DN Ekonomi:s webb

Jakten på motivation

Hur väl bonus fungerar som lockbete i arbetslivet är omstritt. Kan pengar verkligen locka fram medarbetarnas mest åtråvärda beteende – den inre drivkraften?

Läs mer på Chefstidningens webb

Psykologtest bäddar för färre chefsbyten

Sveriges senaste vd-cirkus kan förklaras av en liten kandidatbas och förhastade styrelsebeslut. Det menar rekryteringsproffset Shahab Sayardoust som driver konceptet ”People Due Diligence”. Om en styrelse inte tar hänsyn till den mänskliga faktorn i rekryteringen riskerar ännu fler chefer att petas framöver.

Läs mer på SvD:s webb

Chefsnyheterna på LinkedIn

Nu finns gruppen "Chefsnyheterna" på LinkedIn för dig som fritt vill diskutera chef- och ledarskapsfrågor. 

Gå med i gruppen här

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.