Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

20 JANUARI 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Problem med i chefen i över hälften av mobbningsfallen

Mobbande chefer är en mycket vanlig företeelse på svenska arbetsplatser. Det visar Arbetsmiljöverkets statistik. Över hälften av de anmälda arbetssjukdomarna i kategorin kränkande särbehandling beror på problem med chefen.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Svårt att neka att göra personlighetstest vid rekrytering

En granskning i DN visar att personlighetstester som används i statliga rekryteringsprocesser många gånger är oseriösa och ovetenskapliga. "Gör testet och be om en uppföljning", är rådet från Juseks karriärplanerare Ulrika Husmark.

Läs mer på DN:s webb

Företagen som redan infört mejlregler

Sedan årsskiftet gäller en ny lag i Frankrike som ger anställda rätt att inte läsa mejl efter arbetstid. Men några stora franska företag har redan infört regler kring e-posthantering för att förebygga stress hos de anställda. Ett av dem är telekombolaget Orange.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Långvarig stress krymper din hjärna

Kroppen är gjord för att hantera kortare perioder av stress. Det kan till och med vara bra ibland och skärpa koncentrationen. Men den långvariga stressen som många av oss utsätts för i dag kan faktiskt få hjärnan att bokstavligen krympa, visar forskning.

Läs mer på DN:s webb

Sex av tio vill byta jobb

Ut med guldklockan och in med utmaningar. Rörligheten på arbetsmarknaden ökar stadigt. En färsk undersökning visar att 59 procent av svenskarna är öppna för att byta jobb.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Kvinnor oftare sjuka av stress än män

Var femte sjukskriven kvinna kan inte jobba på grund av någon stressrelaterad diagnos. För männen är motsvarade andel en tiondel, rapporterar Dagens Nyheter som tagit del av ny statistik från Försäkringskassan.

Läs mer på Ingenjorskarriar.nu

Chefer skeptiska till arbete utanför kontoret

Varannan svensk vill jobba mer flexibelt – och bara en av tio tycker att kontoret är en plats för kreativitet och nya idéer. Men många chefer är skeptiska: Fyra av tio tror inte att du presterar lika bra utanför kontoret, visar en ny rapport.

Läs mer på Dagens Industris webb

Arbetsrelaterade självmord ökar i världen

Allt fler människor i världen väljer att ta sitt liv på grund av jobbet. Otrygga anställningar, hög arbetsbelastning och stress är några orsaker som pekas ut. Men i Sverige är kunskapen om arbetsrelaterade självmord bristfällig trots att den psykiska ohälsan ökat kraftigt.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Facket hyllar Annika Falkengren

”Det kom som en överraskning,” säger Håkan Westerberg, lokal ordförande för akademikerföreningen och arbetstagarrepresentant i SEB:s styrelse om vd och koncernchef Annika Falkengrens besked att avgå. Hon har varit en uppskattad chef, säger han.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Chefsnyheterna på LinkedIn

Du har väl inte missat att Chefsnyheterna finns som grupp på LinkedIn för dig som fritt vill diskutera chef- och ledarskapsfrågor.

Gå med i gruppen här

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.