Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

20 NOVEMBER 2015

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Vill du bli chef på 2020-talet? Då måste du vara bra på det här.

Framtidens chefer och ledare måste både behärska den digitala tekniken och veta hur man leder och inspirerar olika individer. Det är vad Chefsrådet och Saco studentråds ledarskapsutbildning tillsammans kom fram till när framtidens ledarskap diskuterades på ett gemensamt möte. 

Läs mer på Sacos webb

Trender styr hur chefen styr

Trender avgör vilka managementmodeller som får spridning i Sverige. Om de faktiskt är effektiva spelar mindre roll. Det konstaterar företagsekonomen Elin Larsson i sin doktorsavhandling.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Cheferna skräms av olyckliga medarbetare

Chefer måste lära sig att hantera pressade medarbetare. Det tycker nästan alla tillfrågade i en dansk ledarundersökning. Men de flesta vet inte hur man gör.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

En utmaning att leda virtuellt

Att bara träffa sina medarbetare en gång om året. Så ser verkligheten ut för allt fler. Att vara chef över så kallade virtuella team ställer stora krav på ledarskapet, visar ny forskning.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Löneförhandling märks i plånboken

Nyexaminerade samhällsvetare, ekonomer och jurister får snabbt ett kvalificerat jobb efter examen. De som löneförhandlade får också högre lön, 1 500 kronor mer i månaden jämfört med de som inte gav ett lönebud vid första jobbet. Det visar Juseks nya arbetsmarknadsundersökning.

Läs mer på Juseks webb

Här är Sveriges mäktigaste

Fokus har presenterat sin lista över Sveriges 100 mäktigaste personer 2015. Här är 25 i topp.

Läs mer på tidningen Fokus webb.

Bara vinster med tredje pappamånad

Många svenskar verkar inte riktigt förstå hur ersättningen vid föräldraledighet fungerar. En vanlig missuppfattning är att familjen förlorar pengar på att den som tjänar mest är hemma, skriver Maria Crofts i DN.

Läs mer på DN ekonomi:s webb

Bortom glastaket på Saco Play

Sacos seminarium Bortom glastaket som vi skrev om i förra nyhetsbrevet är nu fullbokat. Men det går bra att se direkt och i efterhand via webbsändning. 

Titta via Sacos webb

Var tredje vill arbeta till 69

Var tredje svensk kan tänka sig att arbeta till 69 års ålder, enligt en undersökning som Avanza Bank låtit Sifo göra. – Pensionsåldern har diskuterats under många år och 2017 kommer politikerna antagligen att bestämma det här, säger Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza Bank.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Arbetsplatsens kultur avgör hur väl arbetsmiljöarbetet fungerar

Det finns ett samband mellan arbetsplatsens kultur och hur väl arbetsmiljöarbetet fungerar, visar en avhandling om arbetsmiljöarbete inom den tillverkande industrin. Det finns en utbredd föreställning om att vi är väldigt duktiga på arbetsmiljöarbete i Sverige, dock saknar många arbetsplatser idag ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete, säger doktoranden Hasse Nordlöf, Uppsala universitet .

Läs mer på Forskning.se

Post- och telestyrelsen är Sveriges modernaste myndighet

Post- och telestyrelsen (PTS) vågar ompröva det invanda och lever innovationer i vardagen. Det är några av skälen till att PTS tilldelades utmärkelsen Sveriges Modernaste Myndighet. I motiveringen talas också om den starka tilltron till medarbetarna.

Läs mer på nyhetsbrevet Kvalitet&Förnyelses webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.