Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

20 OKTOBER 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Stressen bland chefer ökar

Sju av tio chefer vill släppa jobbet när de går hem. Men lika många jobbar på fritiden. "Vi måste jobba mer med arbetsmiljön och se till att man hinner utföra sitt jobb under ordinarie arbetstid", säger forskaren Christin Mellner.

Läs mer på tidningen Akademikerns webb

Var femte akademiker jobbmobbad - kvinnor mest utsatta

Svenska akademiker mår inte bra. En bidragande orsak är utbredd mobbning i arbetslivet. Enligt en ny undersökning har var femte akademiker känt sig trakasserad eller utfryst på jobbet under det senaste året. Var fjärde om man ser till kvinnor över femtio.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Tillbaka på jobbet efter sjukskrivning - så gör du

Var tydlig med vad du orkar och hinner och sätt gränser. Det är viktigt efter en stressrelaterad sjukskrivning. Det behöver inte ta en evighet att komma tillbaka. Med rätt redskap kan det gå lättare än vad många tror, enligt Åsa Kruse som skrivit den prisbelönta boken ”Tillbaka till jobbet”.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Bli en drömarbetsgivare

Världen förändras och det som lockade medarbetare att jobba hos er tidigare är inte alltid detsamma som gäller idag. Här är tio preferenser som är under förändring. Ta till er av dem så kan ni bli en drömarbetsgivare, menar rekryteringsföretaget Academic work.

Läs mer på Vd-tidningens webb

"Chefer gör inte som de tror"

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Nio tecken på utbrändhet

Koncentrationsförmågan sviktar. Minnet, sömnen och humöret påverkas, liksom orken till kropp och själ. Var uppmärksam på stressignalerna, så att du kan bromsa i tid.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Så lockar ni medarbetare

Konkurrensen om kompetenta medarbetare ökar. För att ni ska lyckas locka människor till er organisation gäller det att tänka till. Här är rekryteringsexpertens tips.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Stödet bättre om chefen har ansvar för en mindre grupp

Högst 16 medarbetare per chef är sedan årsskiftet ett framgångsrecept hos Malmö socialförvaltning. Socialsekreterare har ett utsatt och ansvarsfullt jobb, där akuta situationer kan uppstå. Då bör närmsta chefen vara lätt tillgänglig.

Läs mer på DN:s webb

Så anpassade sig arbetslivet efter milleniegenerationen

De vill sätta sin egen arbetstid – och vägrar utföra saker som går emot de personliga värderingarna. Arbetslivet har anpassat sig efter millenniegenerationen kravlista. I dag dominerar gruppen bland USA:s mellanchefer.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Medarbetare vill hellre experimentera själv än gå utbildningar

Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life visar att var fjärde svensk, 26 procent, inte får tillräcklig kompetensutveckling på jobbet. Enligt undersökningen vill svenskarna istället för kurser och utbildningar, som är den vanligaste formen av kompetensutveckling istället få mer tid till att själv pröva och experimentera. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Hot och våld: Var femte chef utsatt

Var femte chef har drabbats av hot eller våld under de senaste två åren, visar en undersökning från Akademikerförbundet SSR. Och mer än hälften uppger att deras kollegor blivit utsatta.

Läs mer på Chefstidningens webb

Så undviker du tre vanliga chefsmissar

Att alltför snabbt försöka hitta lösningar på problem, missa att visa omsorg och att fylla möten med rader av nya krav på medarbetarna. Undvik några vanliga misstag som chefer lätt gör. Psykologen Patrik Nyström ger råd.

Läs mer på tidningen Du&Jobbets webb

Chefen viktig för unga akademiker i Sverige

En bra chef är det viktigaste för unga svenska akademiker som ska ge sig ut i yrkeslivet. Det visar en Sifo-undersökning beställd av bemanningsföretaget Academic Work.

Läs mer på Göteborgspostens webb

Sjukhuschef larmade om risker i vården - tvingades bort

Södersjukhuset i Stockholm brottas med svår personalbrist, stängda vårdplatser och oanvända operationssalar. Men när sjukhusets vd larmade om riskerna för patientsäkerheten fick han lämna sin tjänst.

Läs mer på Svenska Dagbladets webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.